05 oct. 2016 | 12:00

ASUS Zenfone 3 promite eleganță și performanțe surprinzătoare [REVIEW]

ACTUALITATE
ASUS Zenfone 3 promite eleganță și performanțe surprinzătoare [REVIEW]

ASUS Zenfone 3 promite destul de multe, atât în materie de design, cât și de performanță, iar partea cea mai bună e că nu dezamăgește.

Am cochetat mult timp cu ideea de a-mi cumpăra un Zenfone 2, la ceva timp după lansarea sa, dar n-a fost să fie și am mers pe o altă variantă. Tocmai din această cauză am fost extrem de dornic să văd ce știe să facă noul membru al familiei Zenfone, despre care aflasem deja că promite a fi o experiență diferită și mult superioară predecesorului din serie.

Pentru un telefon mid-range, ASUS Zenfone 3 vine cu un design ce se bazează pe elemente glossy și inserții de aluminiu care adaugă ceva puncte la valoarea sa vizuală. De asemenea, performanțele pe care le atinge telefonul îl pot califica ușor într-o categorie superioară celei exprimate prin prisma prețului.

ASUS Zenfone 3 - 1

Review ASUS Zenfone 3 – Introducere

ASUS Zenfone 3 se ține de promisiune când vine vorba de specificații superioare modelului anterior și deschide lista cu un procesor Qualcomm Snapdragon 625, ce beneficiază de un design octa-core, ce îi permite să ruleze la 2GHz, alături de o placă video Adreno 506. De asemenea, telefonul se bazează pe 4GB de memorie RAM, pe care cu greu i-aș putea duce la limită în timpul folosirii normale sau chiar când mă bazez pe multi-tasking. Noul Zenfone are un ecran de 5,2 inci și o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, calitatea imagini nefiind o problemă.

Spațiul de stocare nu va fi o problemă când vine vorba de acest telefon, având în vedere că este dotat cu 64GB de memorie internă, pe care, la nevoie, o putem extinde cu un card microSD. Camera foto principală are un senzor de 16MP, oferind posibilitatea de filmări 4K, iar cea secundară oferă un senzor de 8MP. Toate aceste elemente sunt susținute de o baterie de 3000mAh.

ASUS Zenfone 3 - 4

Review ASUS Zenfone 3 – Puncte pro

Designul telefonului este destul de plăcut vizual, dar și la atingere. Cu toate că nu am realizat imediat ce am scos telefonul din cutie, am remarcat pe parcurs că marginea acestuia este destul de rece și am înțeles că este realizată din aluminiu. Atât ecranul, cât și spatele telefonului par a fi acoperite cu un strat oleofobic, având în vedere că rareori au rămas urme persistente pe vreuna din părțile telefonului. De remarcat este faptul că spatele telefonului este glossy.

Autonomia a fost probabil cel mai surprinzător capitol pe care l-am explorat cât timp am avut telefonul la dispoziție. Îmi amintesc că am vrut să las telefonul să se descarce singur în prima zi de utilizare, asta după ce l-am pornit cu 70% baterie, dar condițiile de utilizare normală nu m-au ajutat prea mult. Am lăsat telefonul cu YouTube pornit pe o conexiune 3G pentru a consuma mai repede bateria, iar apoi l-am încărcat de la 5% la 100%. Deși nu am văzut vreo mențiune cu privire la fast charging, bateria a ajuns la capacitate maximă în aproximativ 1 oră și 20 de minute. În condiții de utilizare normală, telefonul a rezistat aproximativ 48 de ore cu o singură încărcare, fiind un candidat bun pentru cei ce vor un telefon care ”rupe” dependența de încărcător. De menționat este faptul că Zenfone 3 vine cu USB Type-C, care nu doar că facilitează încărcarea și transferul de date rapide, dar nici nu mă împiedică să conectez cablul la telefon din prima încercare.

ASUS Zenfone 3 - 7

Performanțele au fost un alt punct care m-a surprins într-un mod plăcut. Deși e simplu să citesc specificațiile telefonului într-un tabel, e mai relevant să descopăr ce știe să facă, de fapt. Fiind un fan al jocurilor de curse, am hotărât să testez telefonul ASUS Zenfone 3 cu Asphalt 8, Real Racing 3 și CSR Racing 2. Niciunul din jocuri nu a înregistrat vreo tentativă de lag în timpul utilizării. Probabil și mai important este faptul că telefonul nu se încălzește. După aproximativ o oră de joc, partea din spate era ușor caldă, la un nivel incomparabil cu alte telefoane care devin foarte fierbinți atunci când sunt solicitate la maximum.

Senzorul de amprentă este diferit față de cel cu care sunt obișnuit, care necesită să îmi pun degetul pe butonul de meniu și să îl mișc în jos. Zenfone 3 are senzorul de amprentă în partea din spate, ceva mai jos de cameră, fiind foarte ușor accesibil cu degetul arătător. Nu e nevoie de vreo apăsare sau de vreo mișcare pentru a debloca telefonul, fiind suficientă atingerea cu degetul înregistrat anterior. Mi-a plăcut și faptul că nu contează orientarea degetului față de senzor, acesta recunoaște amprenta oricum.

ASUS Zenfone 3 - 9

Camera foto face o treabă destul de bună și fotografiile ies clare. Dacă insistați puțin, puteți face chiar și fotografii macro. La acest capitol, cele mai bune rezultate le-am obținut cu zoom-ul setat la maximum, urmat de focalizarea pe obiectul vizat. Fotografiile pe timp de zi au o claritate și un contrast bune, chiar și în modul automat. Pentru cei ce vor mai mult de la camera foto, există și un mod manual care oferă diverse opțiuni, printre care și cea a duratei de expunere. Aici, însă, ar fi nevoie de un trepied, cel puțin pentru folosirea timpilor de expunere mari.

Review ASUS Zenfone 3 – Puncte contra

Designul a fost deja menționat ca un avantaj, dar are și câteva mici dezavantaje. Am folosit telefonul fără folie de protecție și carcasă și tocmai fața și spatele extrem de lucioase m-au făcut să mă tem pentru acesta. Am avut constant senzația că telefonul riscă să îmi scape din mână dacă nu sunt atent și mă grăbesc atunci când îl scot din buzunar. Butoanele de pe partea dreaptă a telefonului au un joc mai mare decât mi-ar fi plăcut și am fost ușor dezamăgit de acest aspect. Am mai avut de-a face cu astfel de butoane, dar problema respectivă a apărut în alte cazuri la ceva timp după folosire. În ultimul rând, poziționarea difuzorului pare impractică pentru jocurile jucate la orizontală, dar aici e posibil să fiu eu prea pretențios sau să am o priză greșită pe device.

ASUS Zenfone 3 - 5

Bloatware-ul nu ocolește ASUS Zenfone 3, din păcate. Interfața Zen UI a fost ceva ce așteptam să testez de mult și aici nu am nimic de reproșat, dar nu am fost foarte încântat să văd o serie de aplicații preinstalate cărora nu le-aș găsi imediat o utilitate. Partea bună când vine vorba de acest bloatware este că aplicațiile proprii Asus pot fi dezactivate din setări, iar aplicațiile partenere pot fi dezinstalate.

Review ASUS Zenfone 3 – Concluzii

Chiar dacă nu am avut ocazia să văd și ce știe să facă modelul anterior de la ASUS, Zenfone 3 mi-a oferit o experiență plăcută și superioară telefonului pe care îl folosesc zi de zi. Am să-i cred pe cuvânt pe producători atunci când vorbesc de îmbunătățirile semnificative aduse noului model, având în vedere că n-am reușit să găsesc jocul care să-i dea bătăi de cap, la fel cum n-am descoperit nici cum să-i consum bateria mai repede. Zenfone 3 are mici dezavantaje la capitolul design, chiar dacă per total excelează și aici. Cel mai probabil, experiența mea ar fi fost alta dacă m-aș fi bazat pe o carcasă: nu aș mai fi apreciat atât de mult spatele telefonului, dar nici nu mi-ar fi fost frică să-l folosesc așa cum îmi folosesc propriul telefon. Pentru un device ce se vrea a fi mid-range din punct de vedere al prețului, raportul dintre acesta și calitate atinge un nivel destul de înalt.

ASUS Zenfone 3 - 2