03 iul. 2015 | 14:02

Topul celor mai rapide mașini din lume

ACTUALITATE
Topul celor mai rapide mașini din lume

Am văzut acum câteva zile topul celor mai scumpe mașini vândute vreodată. Azi ne uităm la 5 dintre cele mai rapide mașini, de serie bineînțeles, pentru că, la sfârșitul zilei, cui îi plac mașinile și nu adoră viteza?

5. Mclaren F1Cele mai rapide masini 3

Pe locul cinci avem una dintre cele mai importane realizări ale industriei auto, este vorba despre Mclaren F1. Producția s-a desfășurat între 1992 și 1998, pe porțile fabricii ieșind 106 unități. Un aspect extraordinar al mașinii este faptul că are un scaun cu care reușește să aducă la realitate ce a existat în imaginația fiecărui pasionat auto, în copilărie: scaunul șoferului este amplasat central. Totodată fiecare din cele 106 bucăți au izolația termică realizată din aur, mai exact 16 grame au fost folosite la fiecare mașină pentru a proteja cabina de căldură imensă degajată de motor. Mclaren F1 atingea 372 Km/h cu limitator și 390 Km/h fără limitator. Trebuie să ținem cont că asta se întâmpla cu aproape două decenii înaintea tuturor mașinilor prezente în acest top, fapt pentru care poate ar fi meritat să fie chiar locul 1 și nu 5. A fost și prima mașină de serie al cărui preț a atins 1 milion de dolari.

4. Saleen S7

Cele mai rapide masini 5

Twin TurboAcesta a fost primul supercar de origine americană, și a intrat în producție în 2005. Motorul de pe Saleen este un V8 de 7000 de centimetri cubi, cifră care sperie majoritatea europenilor, dar care este la ordinea zilei pe continentul american, ca un 2.0 diesel, la noi. Supercar-ul produce 750 de cai putere capabili să o ducă până la 399 de Km/h. Un aspect interesant al acestei mașini o reprezintă aerodinamica. La 257 Km/h mașina se dublează în greutate, datorită forței de apăsare generate de spoiler și gurile de aerisire.

3. Koenigsegg CCX

Cele mai rapide masini 2

Poate cel mai greu nume de pronunțat din industria auto, vine din Suedia. Modelul CCX a fost lansat la Geneva în 2006 și produs până în 2010 în 49 de exemplare. Un motor V8 de 4.7 litri alimentează bestia suedeză, care produce 806 cai și 920 de Nm de cuplu. Viteza maximă atinsă de CCX este de 405 Km/h, iar șasiul a fost realizat din fibră de carbon, ranforsată cu kevlar (da, kevlar ca la vestele antiglonț).

2. SSC Ultimate Aero

Cele mai rapide masini 6

Înainte de a ajunge la locul 1 mai afcem o vizită în SUA pentru al lor Ultimate Aero. Aceasta este poate cea mai inspăimântătoare mașină capabilă de o viteză de 413 Km/h, în timp ce nu dispunea de nici un fel de asistentă electronică. Mașina vine la pachet cu un V8 de 6.2 litri care produce 787 de cai putere și 998 Nm de cuplu.

1. Bugatti Veyron Super Sport

Cele mai rapide masini 1

Pe locul întâi avem mașina care a făcut pentru industria auto ce a făcut Concorde-ul pentru cea de aeronave. Mașina produsă în Franța, sub umbrelă VW, este prima mașină din lume care a venit cu peste 1000 de cai putere din fabrică, mai exact 1001. Este poate și singura mașină capabilă să sperie americanii la capitolul capacităților cilindrice, având un motor de 16.4 litri W16 (adică două motoare V8 sudate) care are nevoie de 10 radiatoare pentru a se răcii. Frânele mașinii ajung la temperaturi de 1800 de grade celsius, cauciucurile sunt făcute special pentru acestă mașină, și doar pentru această mașină, iar înlocuirea lor este un proces care implică transportul înapoi la fabrică și costă 70.000 de dolari.

Viteza maximă atinsă în încercarea de stabilire a recordului mondial este de 431 Km/h dar este limitată electronic la 415 Km/h când iese pe porțile fabricii, pentru a nu dezintegra cauciucurile. Mașina este capabilă să oprească complet de la această viteză în doar 10 secunde.  Căldura produsă de motor, când este în regim maxim de folosire (dacă se poate așa ceva) este suficientă pentru a încălzii 10 case a câte 4 membrii, pe timp de iarnă. În total, 300 de unități au fost produse, dintre care 4 se află în România. Ultima cifră cu care vă las este costul CASCO anual, în România, pentru un Bugatti Veyron: 200.000 de euro…