28 oct. 2015 | 13:56

Știința îți explică de ce vrei să fumezi când consumi alcool

ACTUALITATE
Știința îți explică de ce vrei să fumezi când consumi alcool

Știm că alcoolul și nicotina sunt prieteni buni, dar probabil nu am stat niciodată să ne întrebăm care ar fi explicația științifică pentru asta. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Missouri cred că au ajuns aproape de o concluzie în această direcție.

Se pare că motivul pentru care simțim nevoia să fumăm atunci când consumăm alcool e faptul că nicotina anihilează starea de somnolență indusă de alcool, stimulând un răspuns în talamus și hipotalamus. Cercetătorii cred că analiza acestor reacții va deschide orizonturile către studii și mai amănunțite, care ar putea oferi soluții împotriva dependenței.

Mahesh Thakkar a studiat senzația de somn suscitată de consumul de alcool și efectele nicotinei ani buni. Studiul său precedent a arătat că, atunci când sunt consumate simultan, cele două droguri amplifică senzația de plăcere, prin activarea centrului de recompensă din creier. În cazul studiului pe care îl dezbatem în acest articol, au fost folosiți cobai, cărora li s-au aplicat electrozi de monitorizare a somnului, după ce li s-au administrat alcool și nicotină. Observațiile au indicat că nicotina chiar reduce senzația de trândăvie produsă de alcool. Aproape ca un energizant.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de șapte milioane de morți sunt atribuite consumului de alcool și țigări, anual. Această cercetare are scopul de a ridica încă un semnal de alarmă, și, evident, de găsi eventuale tratamente împotriva dependenței. Dincolo de faptul că produce dependenţă, alcoolul este responsabil de dezvoltarea a peste 200 de afecţiuni, printre care se numără boli de ficat, precum ciroza şi cancerul. În plus, persoanele care obişnuiesc să bea alcool sunt expuse riscului de a dezvolta tuberculoză şi pneumonie.