20 iun. 2015 | 15:24

Jaguar folosește o tehnologie NASA în mașina care îți citește gândurile

ENTERTAINMENT
Jaguar folosește o tehnologie NASA în mașina care îți citește gândurile

Mașinile autonome nu mai sunt demult doar un vis SF, ci se plimbă deja pe șoselele din unele părți ale lumii. Totuși, până când acestea vor putea fi cumpărate de toată lumea, unele companii fac eforturi considerabile pentru a îmbunătăți experiențele șoferilor.

Una dintre respectivele companii este Jaguar. Compania dezvoltă un set de funcționalități foarte interesante menit să sporească siguranța șoferilor, dar și a celorlați participanți la trafic.

Sistemul se numește ”Sixth Sense” (trad. eng. – al șaselea simț) și include, printre altele, o tehnologie foarte avansată inspirată de NASA.

Aceasta se numește Mind Sense și este folosită de agenția spațială americană pentru a crește puterea de concentrare a piloților. Mind Sense citește undele cerebrale ale șoferilor folosindu-se de senzori implementați în volan, potrivit celor de la Engadget.

Un computer analizează datele culese de acești senzori și determină dacă șoferul este sau nu în stare să conducă mașina. În cazul în care oboseala este prea mare, volanul fie va vibra intens fie va emite sunete de alertă în cazul în care pe acesta îl ia somnul sau visează la cai verzi pe pereți.

Mai mult, pe viitor, Mind Sense ar putea include și tehnologii mai avansate de monitorizare capabile să recunoască când persoana care conduce este stresată și care ar activa o muzică liniștitoare și o lumină mai puțin puternică.

Pe modelele care vor avea posibilitatea de a se conduce singure, aceeași funcționalitate ar putea simți când șoferul are un atac cerebral sau un infarct și mașina ar prelua controlul automat.

Și cum Jaguar nu vrea să îți distragă în vreun fel atenția de la drum, a creat și o tehnologie care îți permite să atingi orice orice ”buton” de pe bordul digital fără să fie nevoie să pui fizic degetul pe bord.

Mai mult, noile mașini Jaguar vor avea senori incluși în pedale, iar prin vibrații șoferii vor fi avertizați în momentul în care depășesc limita de viteză sau în momentul în care sunt în pericol să lovească alte mașini.