09 aug. 2015 | 11:08

Încă un motiv să-ți schimbi calculatorul: procesoarele vechi te pun în pericol

ACTUALITATE
Încă un motiv să-ți schimbi calculatorul: procesoarele vechi te pun în pericol

Calculatoarele vechi nu numai că huruie și consumă o mulțime de curent, dar te și pot pune în pericol. Un expert în securitate avertizează că utilizatorii de PC-uri vechi sunt total descoperiți în fața hackerilor.

Chris Domas, cercetător în domeniul securității, a descoperit o vulnerabilitate a procesoarelor mai vechi de la Intel care le permite infractorilor cibernetici control total asupra computerelor.

Sunt afectate procesoarele cu arhitectură X86 produse între 1997 și 2010, iar un hacker mai iscusit poate instala software malițios direct în firmware-ul procesorului, în modulul de System Management Mode.

Asta înseamnă că orice antivirus ar instala utilizatorul și oricât s-ar chinui să formateze hard-disk-ul, virusul ar rămâne acolo.

Din fericire, infecția nu este atât de ușor de pus în practică. Pentru a ajunge la procesor, trebuie mai întâi să ajungă în hard-disk, adică utilizatorul trebuie să acceseze un site infectat sau să descarce un fișier infectat de pe email.

Partea proastă este că această vulnerabilitate nu prea poate fi reparată, având în vedere vechimea hardware-ului. Totuși, ar putea să existe opțiunea de update a BIOS-ului pentru a preveni infecția, dar rămâne la bunăvoința producătorilor să scoată patch-uri.

Cu toate că această vulnerabilitate a fost testată doar pe procesoarele Intel, nu este exclus ca și cele produse de AMD să afectate. Dacă această știre v-a convins să vă schimbați într-un final, computerele vechi, avem un ghid care vă arată la ce să vă uitați când achiziționați un laptop second-hand, dar și o selecție de laptopuri noi care merită cumpărate.