01 apr. 2015 | 11:21

Facebook te urmărește chiar dacă nu ai cont: Cum reușește rețeaua socială acest lucru

ACTUALITATE
Facebook te urmărește chiar dacă nu ai cont: Cum reușește rețeaua socială acest lucru

Un nou studiu scoate la iveală faptul că Facebook te poate urmări chiar dacă nu ai cont. Dar cum este posibil acest lucru?

Care este acel element caracteristic Facebook care poate fi găsit pe majoritatea website-urilor pe care le vizitați? Exact! Butonul ”Like”, conform rezultatelor unui studiu efectuat recent de două universități din Belgia, este metoda prin care rețeaua socială poate chiar urmări activitatea celor care nu dețin un cont. După cum scriu cei de la Digital Trends, chiar dacă nu este apăsat, butonul Like poate detecta activitatea celor ce vizitează un site și o poate trimite înapoi către Facebook.

facebook down like

Desigur, tot procesul este posibil doar dacă utilizatorul fără cont a vizitat în trecut o pagină de pe domeniul Facebook.com, pentru multe dintre acestea nefiind necesară creare unui profil. În momentul în care o astfel de pagină este deschisă, Facebook plasează un cookie care va trimite ulterior informații înapoi de fiecare dată când utilizatorul vizitează un site ce are butonul Like.

Acest lucru i-a determinat pe unii să afirme că rețeaua socială încalcă legea europeană. Aceasta din urmă menționează foarte clar că, pentru a începe urmărirea activității, este nevoie de acordul utilizatorului aproape întotdeauna, existând doar două excepții: este necesară pentru a se conecta la serviciul online sau pentru a îndeplini o acțiune cerută de utilizator.

Acest studiu vine într-o perioadă în care confidențialitatea online este discutată chiar la nivelul Curții de Justiție Europene. Procesul adus în fața Curții a fost pornit în Irlanda de către un student austriac pe nume Max Schrems împotriva a cinci mari companii americane (Apple, Facebook, Microsoft, Skype și Yahoo!), însă datorită importanței și chestiunilor care erau discutate, acesta a fost înaintat către autoritatea europeană. Mai multe informații despre acest subiect pe Playtech aici.

facebook securitate cover