28 apr. 2015 | 13:48

Dependența de gadgeturi atinge copiii care nu au împlinit nici măcar un an

ACTUALITATE
Dependența de gadgeturi atinge copiii care nu au împlinit nici măcar un an

Un nou confirmă o situaţie îngrijorătoare legată de utilizarea diverselor smartphone-uri şi tablete de către copii cu vârste de până la un an.

Nu trebuie să fiţi experţi în ştiinţe sociale pentru a vă da seama că, de la vârste foarte fragede, copiii din ziua de azi ajung, într-o oarecare măsură, să fie dependenţi de gadgeturi. În definitiv, este imposibil să mai dezlipeşte un copil de trei ani de o tabletă sau un telefon mobil. Cu toate acestea, este interesant să asociezi acestui trend nişte

În urmă cu câteva zile, un grup de cercetători de la Societatea Pediatrică Academică din SUA a publicat un studiu în Time ce scoate la iveală o situaţie îngrijorătoare legată de utilizarea gadgeturilor de către minori.

Aparent, mai mult de o treime dintre copiii cu vârste de până la un an, au experimentat deja cum e să stai câteva minute sau câteva ore în faţa unei tablete sau a unui smartphone. Vorbim despre 36% pentru cei implicaţi în studiu. De la vârsta de un an, acest nivel scade până la 30 de procente, iar în jurul vârstei de patru ani mai scade cu două procente. Deşi v-aţi fi aşteptat că majoritatea timpului petrecut cu o tabletă în mână sau un smartphone să implice plăcuta activitate de gaming, doar 36% dintre copii se joacă pe astfel de gadgeturi. În rest, se rezumă la vizionat clipuri online, navigat pe internet şi alte activităţi similare.

În ceea ce priveşte circumstanţele în care un copil primeşte o tabletă, se pare că majoritatea părinţilor întreprind respectivul gest când vor să facă diverse sarcini prin casă. 65% au afirmat că oferă copiilor un dispozitiv mobil pentru a-i linişti, în timp ce 29% preferă să-i lase cu aparate în braţe pentru a le induce somnolenţă.

Deşi, per ansamblu, cifrele de mai sus sunt destul de îngrijorătoare, alta a fost cea mai ciudată descoperire a acestui studiu. Se pare că acum majoritatea părinţilor consideră lipsa interacţiunii copiilor cu diverse aparate… un dezavantaj.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele