01 dec. 2015 | 14:55

Creierul feminin și cel masculin nu sunt atât de diferite pe cât ai crede

ACTUALITATE
Creierul feminin și cel masculin nu sunt atât de diferite pe cât ai crede

Zicala potrivit căreia bărbații vin de pe Marte și femeile de pe Venus e un clișeu, iar un nou studiu pare să o confirme.

O echipă de oameni de știință, condusă de psihobiologul Daphna Joel de la Universitatea Tel Aviv din Israel, a efectuat mai multe scanări RMN pe creierele a peste 1.400 de indivizi cu vârste cuprinse între 13 și 85 de ani. Scopul era, desigur, de a identifica eventualele diferențe bazate pe sex. Au examinat toate caracteristicile creierului, de la cantitatea de materie cenușie și albă la dimensiunile diverselor părți, și chiar și conexiunile pe care acesta le stabilește.

S-a descoperit că unele trăsături sunt, într-adevăr, mai degrabă specifice femeilor decât bărbaților și vice versa, dar cercetătorii au constatat că diferențele sunt mai degrabă individuale. Fiecare creier are un mozaic unic, iar undeva între 0 și 8% dintre persoane au creier exclusiv masculin sau exclusiv feminin, majoritatea situându-se undeva la mijloc.

Meg John Barker, psiholog la Universitatea din Milton Keynes, a spus că acest studiu oferă suport biologic pentru a demonstra că genul nu este binar, potrivit revistei  New Scientist. De asemenea, oamenii de știință vor să lupte împotriva credinței că a fi bărbat sau a fi femeie poate prezice eventualele aptitudini sau orientări în carieră. Aceste aspecte ar putea depinde mai mult de cultură, educație și așteptări decât de biologie.