16 apr. 2015 | 14:00

Cercetătorii au o nouă teorie despre materia întunecată, cea mai răspândită din Univers

ACTUALITATE
Cercetătorii au o nouă teorie despre materia întunecată, cea mai răspândită din Univers

O echipă de oameni de știință a anunțat descoperirea unor dovezi clare care arată că materia întunecată ar fi mai dinamică decât se credea.

Materia întunecată e un tip necunoscut de materie, care nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură, și nu poate fi observată direct cu telescoapele. Reprezintă 85% din materia din cosmos și cuprinde 27% din universul cunoscut. Potrivit teoriilor astronomilor, materia vizibilă există în interiorul maselor de materie întunecată.

Dacă nu ar exista materia neagră, galaxiile precum Calea Lactee s-ar distruge singure, neavând ceva care să le stabilizeze. Până acum cam acestea erau toate datele existente despre materia întunecată, susține coordonatorul studiului, astrofizicianul Richard Massey de la Universitatea Durhan, notează publicația Space.

„Tot ce știam până acum despre materia întunecată este că pur și simplu se află peste tot prin Univers, imobilă, că influențează gravitațional materia din jur și cam atât”, a explicat acesta. „Am descoperit că, de fapt, această materie misterioasă are câteva trucuri în mânecă: ea poate influența materia cunoscută și în alte moduri, prin alte forțe”, a adăugat el.

Noile informații despre materia întunecată au fost obținute cu ajutorul telescopului orbital Hubble și a telescopului VLT (Very Large Telescope) aparținând Observatorului European Austral, din Chile. Cele două instrumente de mare putere au observat coliziunea simultană a patru galaxii îndepărtate din centrul unui „buchet” galactic aflat la 1,4 miliarde de ani-lumină de Pământ.

DarkMatter

Atenția astronomilor a fost atrasă de faptul că o aglomerare de materie întunecată părea să rămână în urmă, defazată față de galaxia pe care o înconjoară. Această defazare nu este deloc neglijabilă, fiind vorba de aproximativ 5.000 de ani-lumină.

Această defazare a fost provocată de „o ceață” formată din particule de materie întunecată și atomi de hidrogen, care a încetinit deplasarea aglomerării de materie întunecată, conform lui Massey. Este ca și cum ai încerca să înaintezi printr-o substanță vâscoasă și densă care îți încetinește mișcările, a explicat Massey. „Materia întunecată a pornit pe o traiectorie diferită și a ajuns într-un cu totul alt loc. Este un lucru extraordinar pentru că nu l-am observat până acum în cazul altor galaxii”.

Cercetătorii nu cunosc cauzele acestei interacțiuni, putând fi vorba de o forță fizică încă necunoscută sau de o manifestare a unei forțe deja catalogate de fizicieni, dar exclud gravitația.