04 mart. 2015 | 14:16

Britanicii vor să construiască primul cosmodrom din Europa: Ar putea fi gata în 2018

ACTUALITATE
Britanicii vor să construiască primul cosmodrom din Europa: Ar putea fi gata în 2018

Guvernul Marii Britanii a aprobat un plan conform căruia va fi construit un cosmodrom pe teritoriul țării în următorii trei ani.

În Uniunea Europeană s-ar putea construi până în anul 2018 primul cosmodrom. Asta, desigur, dacă cel mai nou plan aprobat de ”Guvernul Majestății Sale”va fi dus până la capăt. Acordul a fost dat în urma a trei luni de consultări, perioadă în care au luat parte la discuții mai multe persoane și companii care ar putea fi implicate în proiect. Cosmodromul din Marea Britanie va oferi atât zboruri comerciale în spațiu, cât și zboruri extrem de rapide între diverse țări.

Pentru moment, sunt luate în considerare doar 5 locații posibile pentru viitoare construcție: Campbeltown, Glasgow Prestwick și Stornoway în Scoția, Newquay în Anglia și Llanbedr în Țara Galilor. Conform celor de la Verge, planul face parte dintr-o inițiativă de amploare care are scopul de a face din Marea Britanie un lider mondial în transportul comercial spațial.

Printre cele mai importante companii pe care britanicii încearcă să le atragă odată cu construirea cosmodromului sunt Space X și Virgin Galactic. De asemenea, durata zborurilor ar putea fi redusă considerabil odată cu finalizarea proiectului. De exemplu, o călătorie de 14 ore până în Australia ar putea dura în viitor doar 2 ore. În condițiile în care planul este finalizat cu succes, alte proiecte similare ar putea fi propuse pe teritoriul UE, fapt ce ar contribui decisiv la îmbunătățirea industriei transporturilor.