24 iun. 2015 | 15:06

Avioanele care se „vindecă” ar putea preveni viitoare dezastre

ACTUALITATE
Avioanele care se

Cei care aveau impresia că doar Wolverine se poate vindeca singur vor fi surprinși să afle că în viitorul nu foarte îndepărtat vom avea o astfel de tehnologie în realitatea imediată.

Asta susțin cercetătorii de la Universitatea din Bristol, cel puțin. Echipa a creat microsfere care conțin un „agent de vindecare” pe bază de carbon lichid, care pot fi încorporate în aripile avioanelor. Atunci când aripa este lovită, sferele se sparg, iar lichidul din interior este eliberat și se întărește, potrivit BBC.

Întărirea are loc atunci când lichidul intră în contact cu o substanță catalizatoare, de asemenea prezentă în materialul aripii modificate. Un alt factor important este temperatura. „Vorbim despre lovituri mici, nu despre cele de un metru”, a specificat profesorul Duncan Wass.

[related]

De asemenea, tehnologia ar putea fi aplicată și altor produse care au carbon în compoziție, inclusiv turbinelor de vânt și ramelor de bicicletă. Profesorul Wass, care colaborează cu un inginer aerospațial în proiectul de cercetare, crede că aripile „vindecate” sunt la fel de puternice precum cele originale.

„Vorbim despre aripi de avioane, prin urmare, cel mai important aspect este siguranța. În unele cazuri, aripa s-a recuperat 100%”, a mai explicat el. Cercetătorii cred că tehnologia va fi la ordinea zilei în următorii 10 ani.