16 apr. 2014 | 18:50

Studiu: Pasiunea pentru gaming nu afecteaza performanţa școlară

ACTUALITATE
Studiu: Pasiunea pentru gaming nu afecteaza performanţa școlară

Deşi a existat dintotdeauna un mit, cum că timpul petrecut în faţa unor jocuri video este dezastruos pentru notele de la şcoală. Se pare că pasiunea pentru gaming nu este chiar aşa nocivă.

violent-video-games-poll studiu jocuri video

De când eram foarte mici, în momentul în care , jocuri video sau orice altceva, ai noştri părinţi îşi manifestau într-un mod verbal foarte agresiv dezacordul pentru această ,,pierdere de timp”. Mai mult decât atât, automat erau convinşi că performanţa noastră la şcoală va scădea brusc. În mare parte, orice note mici erau clasificate ca o consecinţă directă a pasiunii pentru jocuri video.

Pentru noi, faptul este consumat. După o vârstă, dacă ne jucăm sau nu excesiv nu mai este influenţat la nici un nivel de părinţi. Interesant este însă că un grup de cercetători de la Universitatea Flinders din Australia de Sud a ajuns la concluzia că jocurile video nu au un impact negativ asupra performanţei școlare a adolescenţilor. Un singur cercetător, care a privit cu reticenţă concluzia studiului, a afirmat că a fost detectată o scădere în performanţa la lectură, dar aceasta a fost neglijabilă. ,,În esenţă, nu a fost o scădere suficient de mare pentru a fi considerată o problemă.”, adaugă acelaşi doctor Aaron Drummond.

,,Nu au existat dovezi concludente cum că ar exista o relaţie între timpul petrecut de adolescenţi cu jocuri video şi performanţa lor la şcoală. Se pare că au existat multe asocieri negative între cele două, dar nu suficient de multe dovezi.”

Dacă acest  referitor la pasiunea pentru gaming vi se pare mai degrabă un amalgam de opinii decât un experiment la scară largă, vă înşelaţi. Au fost avuţi în vedere peste 192.000 de elevi din 22 ţări de pe întreg mapamondul, inclusiv participanţi la Programul Internaţional pentru Evaluarea Elevilor din 2009.

În final, chiar dacă un astfel de studiu e foarte puţin probabil să vă convingă părinţii, măcar va reuşi să vă ajute pe voi să dormiţi mai liniştiţi, ştiind că problemele voastre la şcoală au legătură cu faptul că nu învăţaţi, nu că vă jucaţi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele