19 feb. 2014 | 18:10

Google cere producătorilor de smartphone-uri să folosească doar Android 4.4 KitKat

ACTUALITATE
Google cere producătorilor de smartphone-uri să folosească doar Android 4.4 KitKat

Google le cere tuturor producătorilor de dispozitive mobile să folosească doar Android 4.4 KitKat de acum înainte.

Google Android KitKat

Regula este pe cale să fie impusă tuturor producătorilor de dispozitive mobile, smartphone-uri sau tablete, aceștia fiind nevoiți să instaleze minim Android 4.4 KitKat pe orice dispozitiv vândut de acum înainte. Google ține destul de mult la această regulă și o consideră necesară pentru orice terminal cu acces la aplicațiile sale și la Google Play. Google a vorbit deja cu marii producători ca Samsung, HTC, LG, ZTE sau Motorola.

Principala justificare pentru această politică este critica pe care și-a atras-o sistemul de operare Android, pentru fragmentarea sa pe multiple versiuni. La momentul actual, există încă o mulțime de dispozitive care rulează Android 2.3, în pofida faptului că Android 4.4 KitKat este suportat și de platforme hardware mai slabe.

Mai exact, JellyBean se află pe un procent de 59.1% din dispozitive, (35.9% 4.1.X, 15.4% 4.2.X și 7.8% 4.3), Ice Cream Sandwich pe 16.9% (4.03-4.04), iar Gingerbread pe 21.2% din dispozitive (2.3.3-2.3.7). Android KitKat a ajuns pe doar 1.4% din terminale în timp ce Froyo, cea mai veche versiune de Android, este instalat pe aproximativ 1.3% din dispozitivele active. Memo-ul de la Google spune în felul următor:

”Din februarie 2014, Google nu va mai aproba noi terminale care se lansează cu un sistem de operare Android mai vechi decât KitKat 4.4. Fiecare platformă va avea o fereastră de aprobare de 9 luni după lansarea următoarei versiuni Android.”

Având în vedere că Android 4.4 a fost lansat pe 31 octombrie 2013, partenerii producători de telefoane mobile au termen până la 31 iulie 2014 să livreze orice terminal cu această versiune de Android.

Avantajul este acum și de partea consumatorului, iar măsura implică faptul că orice terminal, fie el și de buget, va beneficia de aproape cea mai nouă platformă. Sunt curios însă dacă toate platformele hardware, mai ales cele low-end, sunt compatibile cu ultima versiune de Android și ce presiuni vor face producătorii pentru a explica acest lucru celor de la Google.