17 sept. 2014 | 13:37

Cosmos Browser – navighezi pe internet doar prin SMS

ACTUALITATE
Cosmos Browser - navighezi pe internet doar prin SMS

În epoca smartphone-ului și a internetului mobil de mare viteză, un browser care-ți permite să navighezi doar cu ajutorul SMS-ului pare ciudat. Dar există. Cosmos Browser e soluția pentru momentele când nu ai internet.

smartphone sms

O echipă de programatori a creat un browser inedit pentru Android, iar proiectul a fost pus public pe site-ul Github, acolo unde comunitatea se adună pentru a discuta despre proiectele tehnice.

Cosmos Browser a fost creat de Stefan Aleksic de la ColdSauce și transformă navigarea pe internet într-o experiență bazată doar pe text.

După instalarea aplicației, disponibilă pe Github, introducem un URL în Cosmos. Acel link este trimis ca mesaj-text către ColdSauce. Aplicația elimină orice script Java, orice imagine și compresează toate datele pentru a putea fi encodată în Base64, trimițând datele prin SMS.

Mesajele sunt trimise într-un ritm destul de alert – trei pe secundă, iar apoi telefonul primește datele și le afișează.

Practic, un SMS are 1.120 de biți pe mesaj. Cosmos consumă 3,36 Kbps, cu 50% mai rapid decât primele modemuri de la începutul internetului. Așadar, costurile nu sunt mici, dar nu vor fi atât de mari pe cât le avem în roaming.

Să zicem că suntem în străinătate, nu avem internet și putem să cheltuim bani doar pe câteva SMS-uri internaționale. Atunci, putem accesa Cosmos browser pentru a naviga prin SMS, potrivit creatorului aplicației, care a răspuns la întrebări pe Reddit.

Aplicația va fi disponibilă în PlayStore într-o lună, codul fiind destul de instabil. Potrivit creatorilor, durează aproximativ 12 secunde ca o pagină web să se încarce, iar pentru persoanele din lumea a treia, ar putea fi o soluție pentru a accesa internetul.

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele