16 mai 2012 | 17:00

Reteaua Skynet din Terminator ar putea deveni realitate

ACTUALITATE
Reteaua Skynet din Terminator ar putea deveni realitate

Skynet

Si daca ati vazut si daca nu ati vazut vreodata unul din filmele Terminator, sigur v-a ramas in memorie reteaua inteligenta care purta numele de Skynet. Era vorba de un computer cu propria retea neuronal – se putea apara, era capabil sa acumeleze incredibil de rapid cunostinte noi si, mai important decat orice, avea controlul atat asupra intregului armament al SUA, cat si asupra fabricilor de armament automatizate.

Desi scenariul filmului este extrem de sumbru, exista cateva avantaje aferente implementarii unei astfel de retele inteligente.

Din acest motiv, un grup de cercetatori de la Universitatea din Kansas a primit o bursa de 1 milion de dolari pentru a studia si in final pentru a crea o retea care are talentul de a-si schimba forma si structura la nivel logic intr-un mod dinamic. Cu toate ca o astfel de structura dinamica pentru retea ar avea avantaje majore pe partea de securitate, respectivele elemente de inteligenta artificiala ar trebui implementate fara sa complice interactiunea cu un utilizator autorizat. Mai precis, acesta din urma nu ar trebui sa simta nici un fel de diferenta fata de o retea clasica.

Cei doi cercetatori in domeniul securitatii cibernetice implicati in proiect poarta numele de Xinming “Simon” Ou si Scott DeLoach, iar finantarea a venit de la Centrul de Cercetare Stiintifica al Fortelor Aeriene din SUA. Incercand sa explice scopul intregului proiect, ei au spus ca atacturile cibernetice ar putea fi prevenite daca „o retea in mod automat si periodic isi schimba configuratia pe mai multe fronturi – schimba adresele aplicatiilor software care ruleaza in retea, inchide si reinitializeaza aplicatii, schimba locatia informatiilor critice pentru sistem”. Definita ca o aparare prin miscarea tintei, implementata perfect, ar trebui sa para in fata atacatorului ca se schimba haotic in timp ce unui utilizator autorizat ar trebui sa i se para ca functioneaza normal.

O revelatie in domeniul securitatii online, ideea tintei miscatoare ar trebui sa reduca la zero in mod regulat orice drepturi ar dobandi un hacker prin atacuri succesive. Reteaua inteligenta ar fi perfecta pentru organizatii mari precum universitati, departamente guvernamentale, corporatii sau firme care sunt supuse in mod uzual atacurilor cibernetice.

Oricum, deocamadata se afla inca intr-un stadiu incipient. Ramane sa vedem in ce stadiu se va afla peste 5 ani, cand le expira bursa celor doi cercetatori si trebuie sa prezinte rezultatele efortului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele