06 aug. 2012 | 11:30

Franele asistate computerizat obligatorii in Europa

ACTUALITATE
Franele asistate computerizat obligatorii in Europa

Desi nu s-au rezolvat inca toate problemele legate de realizarea unor masini complet autonome, organizatii precum Uniunea Europeana incearca ne aduca un pas mai aproape de acestea printr-o noua lege. 

Autonomous Emergency Braking

Parlamentul European a adoptat o lege care obliga viitorii posesor de automobilie sa aiba integrat in masini un sistem autonom de franare de urgenta intitulat AEB – Autonomous Emergency Braking. Desi legislatia nu va avea un ton radical si nici nu se va reflecta neaparat in amenda, lipsa unui astfel de sistem va afecta coeficientul de siguranta al masinilor venite la test.

Pentru a obtine cinci stele cand vine vorba de sigranta, o masina trebuie sa foloseasca senzorii din dotare, un laser sau o camera video pentru a preveni impactul in momentul in care in fata sunt prezenti pietoni, o masina care a franat brusc sau alte impedimente. Referitor la un astfel de sistem, un studiu recent a demonstrat ca reduce riscul unui accident cu 27%.

Din luna noiembrie a anului viitor, ne putem astepta ca noul sistem sa fie prezent in masinile noi, in timp ce din 2014 va fi obligatoriu in orice mijloc de transport. Desi este greu de apreciat cat de performant va fi un astfel de sistem in  momentul in care va fi implementat, orice evolutie tehnologica ce poate preveni accidente este bine venita.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele