15 mai 2023 | 19:28

Zonele din România în care apa din râu s-a făcut roşie. A fost transmis mesaj RO-Alert în mai multe localități

Știri Locale
Zonele din România în care apa din râu s-a făcut roşie. A fost transmis mesaj RO-Alert în mai multe localități
Poluarea râurilor și efectele acestora

Deși aparent apărute din senin, aceste fenomene anunțate de autorități în zonele din România în care apa din râu s-a făcut roşie au o cauză, și anume ape de mină. Conform autoritățile, a fost transmis mesaj RO-Alert în mai multe localități de a nu se folosi apa din aceste râuri în următoarea perioadă, existând deja anumite suspiciuni pentru situația creată. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.

Poluarea cu ape de mină pe râuri și efectele acestora

Mineritul este o activitate economică de zi cu zi într-o societate industrializată, dar are un impact negativ incontestabil asupra mediului. Poluarea apei este asociată în primul rând cu exploatările miniere, deoarece mineritul amenință toate tipurile de cursuri de apă, de la râuri și lacuri până la rezervele de apă potabilă.

Este o preocupare semnificativă, deoarece toate formele de viață sunt dependente de apă, iar pentru a susține viața, trebuie să existe apă proaspătă și potabilă. Din nefericire, activitățile de minerit deteriorează calitatea și cantitatea apei.

În România, deși multe mine s-au închis, mai există zone unde încă se lucrează, iar deversările de ape de mine poate duce la adevărate catastrofe ecologice și chiar umane. În cele ce urmează vă prezentăm, conform specialiștilor, câteva dintre efectele poluării apei din minerit care necesită o caracterizare de mediu:

Drenajul minier acid duce la ape de mină

Drenajul acid de roci (DAR) sau drenajul minier acid (DMA) este un proces natural în care sulfurile din rocile dintr-o carieră deschisă reacționează cu apa și aerul pentru a produce acid sulfuric. Odată ce apa atinge un anumit nivel de aciditate, procesul este intensificat de o bacterie numită Thiobacillus ferrooxidans, care accelerează atât procesul de acidificare, cât și cel de oxidare. Acidul este apoi îndepărtat din zona minieră prin drenajul de suprafață sau prin apa de ploaie.

Vezi și: Pericolul pe care norul toxic din Ucraina l-ar aduce în România, negat de Guvern. Informații de ultimă oră

Fluidele rezultate sunt extrem de toxice și, atunci când sunt combinate cu apele subterane, există un risc ridicat de pierdere a vieții acvatice și de restricționare a utilizării cursurilor de apă pentru recreere, apă potabilă publică și rezerve de apă industrială, făcând apa practic inutilizabilă. AMD provine de obicei din minele de cărbune active în prezent și din minele de cărbune abandonate.

Contaminarea cu metale grele

Poluarea cu metale grele este cauzată atunci când metale precum cobaltul, arsenicul, cuprul, zincul, plumbul, cadmiul și argintul expuse într-o mină subterană sau conținute într-o rocă excavată intră în contact cu apa. În principal, metalele grele neesențiale, cum ar fi aurul și mercurul, nu au nicio semnificație biologică pentru organismele vii.

Vezi și: Orașele din România cu cel mai curat aer. Sunt locurile perfecte pentru vacanțe

Cu toate acestea, ele sunt foarte toxice atunci când sunt deversate, generând ape de mină. O cantitate infimă de metale grele poate fi găsită în sursele de apă și ar putea fi totuși o amenințare potențială și impune probleme grave de sănătate atât pentru oameni, cât și pentru alte viețuitoare acvatice. Oamenii sunt mai predispuși la probleme grave de sănătate, deoarece concentrațiile de metale grele cresc în lanțul alimentar.

Mesaj RO-Alert în zonele din România în care apa din râu s-a făcut roşie

Cele enunțate anterior sunt doar o parte din efectele nedorite ca urmare a procesului de minerit. Conform autorităților române, au fost semnalate potențiale poluări, iar localnicii vorbesc despre zonele din România în care apa din râu s-a făcut roşie. Este vorba, concret, de Zona Bistrița, unde autoritățile din județul Neamț au emis un mesaj RO-Alert după ce s-a constatat o potențială poluare a rîurilor cu ape de mine:

„În jurul orei 23.00, am primit informaţia de la Sistemul de Gosporărire a Apelor Neamţ că, pe râul Bistriţa, a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină”, a transmis, sâmbătă seară, ISU Neamţ.

Prefectul județului Neamț: „Sursa de poluare sunt ape de mină de la fosta platformă minieră Isipoaia”

Imediat după declanșarea stării de urgență, Adrian Niță a cerut o inspecție imediată în zonele în care apa din râu s-a făcut roşie, iar conform primelor constatări, primele supoziții aveau să fie confirmate, fiind vorba, într-adevăr, de ape de mină de la fosta platformă minieră Isipoaia. De altfel în comunicatul emis de Prefectura Neamț sunt enunțate aceste prime concluzii:

„În urma verificărilor preliminare efectuate de lucrătorul SGA din zona Broșteni, s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Pentu stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului și pentru determinarea impactului asupra râului Bistrița, s-a constituit o echipă de control care s-a deplasat în teren pentru verificare și recoltare de probe la fața locului.

De asemenea, un reprezentant al SGA Neamț s-a deplasat în teren la granița cu județul Suceava, în punctul Lunca, com. Borca, pentru verificare și recoltare probe. Au fost anunțați șefii S.V.S.U din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului precum și GNM Neamț, APM si ISU referitor la situația existentă.”, anunța prefectul județului în comunicat.

Vezi și: Cad primele capete, după poluarea excesivă din București. Anunț de ultimă oră

În urma acestor situații, s-a luat decizia de a se emite un mesaj RO-Alert pentru locuitorii de pe raza localităților Borca, Farcașa și Poiana Teiului de a nu folosi apa contaminată pentru „scopul adăpării animalelor și pentru a evita consumul de pește din râu”, mai spune prefectul.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp de iarnă
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Atenție la BOLILE GRAVE, ASCUNSE! SERVICII GRATUITE. Anunțul CNAS
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro