22 mart. 2022 | 16:31

Pericolul pe care norul toxic din Ucraina l-ar aduce în România, negat de Guvern. Informații de ultimă oră

News
Pericolul pe care norul toxic din Ucraina l-ar aduce în România, negat de Guvern. Informații de ultimă oră
Pericolul pe care norul toxic din Ucraina il aduce in Romania. Ce trebuie sa facem ca sa ne aparam

Pericolul pe care norul toxic din Ucraina îl aduce în România. Există posibilitate ca vântul care suflă cu putere în aceste zile să împrăștie particulele toxice din țara vecină și să fie transportate chiar până în țara noastră. Specialiștii atrag atenția că poluarea ar putea afecta în special estul României.

UPDATE, ora 16:20: Ca urmare a informațiilor apărute în mediul online privind o posibilă creștere a concentrațiilor de substanțe toxie ce în aer după bombardamentele din Ucraina, Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis un mesaj prin care infirmă această posibilitate și spune că informațiile distribuite sunt de tip fake news, menite să panicheze populația.

“Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.
Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților.
Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!” a postat DSU pe pagina de Facebook

Norul toxic din Ucraina ar putea ajunge în România

O bună parte din țara noastră se află marți sub avertizare cod galben de vânt puternic. Rafalele pot atinge chiar și 80 km/h. Vântul va sufla cu putere în nu mai puțin de zece județe și municipiul București. 

Potrivit meteorologilor, vântul se deplasează din direcția vest, sud-vest, iar asta înseamnă că poate aduce cu el particulele toxice din Ucraina. Agenția Națională pentru Protecția Mediului dă însă asigurări că nu există motive de îngrijorare. Potrivit predicțiilor, și în cazul în care norul toxic va ajunge pe teritoriul țării noastre acesta nu va rezista foarte mult timp pentru că va fi dispersat de vânt.

Totuși, eventualele precipitații ar putea schimba lucrurile. Ploile pot crea probleme pe teritoriul țării noastre. Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a precizat că norul încărcat cu particule toxice ar putea ajunge, cu ajutorul curenților de aer, în estul României și pe Marea Neagră.

„Măsurători se fac la fiecare oră, în fiecare zi, pentru că asta este normalitatea la Agenaţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi în reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului. Nu e nimic schimbat, dar nici nu am văzut nişte analize mai detaliate asupra particulelor duse de vânt, că noi vorbim de acele particule care sunt de câteva ori mai subţiri, mai mici, decât grosimea firului de păr, dar ele sunt ca nişte transportoare.

De aceste particule se pot lipi metale grele, diferite substanţe, puternic toxice pentru mediu şi pentru noi oamenii. Ceea ce este de remarcat este faptul că vântul are o direcţie dinspre nord-est către sud-vest, dar concentraţia mare de curent, de aer cu particule se va revărsa peste Marea Neagră.

Parea de est a Ucrainei va fi măturată de diferiţi curenţi de aer în următoarele 7-8 zile, dar acestea vor avea o direcţie preponderentă spre Marea Neagră şi doar adiacent vor atinge Republica Moldova şi estul ţării noastre. ”, a declarat Octavian Berceanu, pentru Antena 3.

„Ridică probleme majore pentru noi, dar și pentru Europa”

Fostul șef al Gărzii de Mediu a precizat că problema principală a ucrainenilor nu o reprezintă neapărat poluarea atmosferică, ci mai degrabă contaminarea solului și a apelor. Berceanu consideră că această situație gravă se va răsfrânge inclusiv asupra întregii Europe și a hranei de aici, având în vedere faptul că Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale de pe continent.

„Pentru că particulele purtate la înălţimi vor fi în momentul acela trimise direct către sol. Cea mai mare poluare poate nu este una atmosferică în momentul de faţă în Ucraina, ci este o poluare a solului şi a apelor şi asta ridică probleme majore pentru noi, dar şi pentru Europa, pentru că Ucraina este un furnizor de hrană, de cereale, iar metalele grele vor fi înglobate în sol şi din sol vor trece prin creşterea plantelor în seminţe, iar seminţele: grâu, orz, ovăz, floarea-soarelului, porumb vor fi vândute apoi pe piaţă.

În momentul de faţă nu am avut ploi consistente. Acest praf rămâne pe suprafaţa solulului şi praful poate fi purtat de vânt şi în următoarele luni.

Noi nu putem interveni pe un teritoriu străin, asta este clar şi vom fi la mila curenţilor de aer. Momentan, curenţii de aer curăţă cumva aerul şi trimit aceste particule către Marea Neagră”

Primarul Kievului a avertizat asupra poluării ridicate din oraș

Luni, armata rusă a lansat un atac devastator asupra unui centru comercial din capitala Ucrainei. În urma bombardamentelor, au fost depistate creșteri ale nivelului de poluare.

Într-o informare făcută prin intermediul Telegram, primarul Vitali Klitschko a spus că focul uriaș provocat de explozii a distrus centrul comercial și a avariat șase clădiri cu apartamente, trei dintre acestea fiind imposibil de locuit. Loviturile aeriene au mai avariat două școli și două grădinițe.

În urma atacului au murit cel puțin opt persoane.

Ca urmare a poluării ridicate din oraș, primarul Kievului a recomandat locuitorilor să poarte măști de protecție FFP2 și să nu deschidă ferestrele locuințelor.

„Din cauza focului provocat de loviturile aeriene în capitală și în regiune, a fost detectată o poluare a aerului. Ca urmare, nu deschideți geamurile și când ieșiți afară, protejați-vă plămânii prin utlizarea măștilor medicale FFP2”, a explicat primarul orașului Kiev.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să dea lovitura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro