14 dec. 2021 | 13:34

Zona din România unde aurul curge la propriu în râuri. Unde poți deveni bogat dacă te pasionează VIDEO

Diverse
Zona din România unde aurul curge la propriu în râuri. Unde poți deveni bogat dacă te pasionează VIDEO

Care este zona din România unde aurul curge, la propriu, în râuri. Zona, mai exact comuna în sine, este atestată documentar pentru prima dată în anul 1407, fiind cunoscută și datorită exploatărilor de minereuri neferoase, încă din epoca romană. Aici, aurul aluvionar a fost exploatat încă din vremea dacilor.

Zona din România unde aurul curge la propriu în râuri

Este vorba despre comuna Almașu Mare, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania, România. Acolo, în vecinătatea fostei mine Haneș, aurul aluvionar din pârâul Turnu se exploatează ca pe vremea dacilor, cu şaitrocul şi pătura din lână de oaie. Acest aur din Munții Apuseni a stârnit de-a lungul timpului războaie și a purtat blesteme. Aurul acesta a scris istorie. Metalul nativ este ușor de cules din râuri și foarte maleabil.

Din numai un gram de aur se poate obține o foiță de un metru pătrat. Datele istorice atestă că pe toată perioada ocupației romane în Dacia, 500 de tone de aur și 950 tone de argint au plecat din țară ca să consolideze economic Imperiul Roman. Mai mult, pentru a spori performanța, romanii au adus în Apuseni coloni de origine traco-iliră, specilizați în prelucrarea aurului. Minele erau conduse de un funcționar numit de împărat, care se numea Procurator Aurarium, cu reședința la Zlatna.

Dacii, primii care au exploatat aurul aluvionar

Mai târziu, și ungurii, turcii, austriecii sau rușii s-au folosit de aurul acesta. După o mie de ani de la exploatarea zăcămintelor de către romani, regii maghiari urmați de imperialii austrieci de origine habsburgică au reluat jefuirea aurului din Apuseni și Maramureș. Unele documente istorice susțin că în doar 64 de ani, austriecii au scos din Transilvania aproape zece tone de aur.

Zăcămintele aurifere apar sub două forme principale, și anume, aurul de filon și aurul aluvionar. Dacii au exploatat în primă fază aurul aluvionar, folosindu-se de blănuri de oaie puse de-a curmezișul râurilor. Mițele de lână ale blănurilor aveau proprietatea de a reține fragmente de aur mai grele, lăsând să treacă majoritatea altor impurități aduse de apă.

În zilele noastre, majoritatea rezervelor naționale de aur se regăsesc în Cadrilaterul de Aur, o suprafață de circa 500 kilometri pătrați, fiind încadrată între localităţile Săcărâmb, Căraci, Zlatna şi Baia de Arieş. De menționat este că maximul de extracţie auriferă din acest perimetru a fost atins în perioada Imperiului Austro-Ungar, chiar dacă mijloacele tehnice erau rudimentare.

PlaySport
A umilit-o public pe Anamaria Prodan: „Îi dau bani lunar: 2.000 de euro! Cere și extra”
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
Nu plătesc chirie, dar nici nu pot fi dați afară din locuință. Cum a fost păcălit de chiriași proprietarul unei case din Brașov
Cancan.ro
Cristian Cioacă a comis-o din nou, la 17 ani de la dispariția Elodiei Ghinescu: „I-a luat tot, și viața, și tot ce…”
GSP.ro
Nu a ținut pasul. O artistă faimoasa a dat detalii picante din dormitor: „Am făcut sex de peste 10 ori în vacanță. Se putea și mai bine”
Stirile PROTV
Incendiu violent în sectorul 1 din Bucureşti. 16 autospeciale de stingere intervin
Romania TV
Se scumpesc ţigările! Cât va ajunge să coste un pachet începând de mâine
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii cu mașini mai vechi de 15 ani. Toți trebuie să știe
EVZ.ro
Codul Rutier. Lista completă a bolilor pentru care se suspendă permisul de conducere
Adevarul
La ce se uită de fapt musafirii când vor să știe cât de curată este casa gazdelor. „Așa ne-am despărțit eu și fosta logodnică după ce i-am vizitat părinții“
BZI.ro
Simona Halep a făcut o schimbare radicală de look! Fanii nu au știut inițial cine este – FOTO
Spynews.ro
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Libertatea.ro
Momentul în care un medic este „înghițit” de trotuarul care s-a surpat brusc, în centrul unui oraș brazilian. Bărbatul și-a fracturat femurul
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Schimb de replici între Vlad Gherman și Cristina Ciobănașu, imediat după cununia civilă! Oana Moșneagu nu a mai suportat și a intervenit: ”Ăștia suntem noi!”
Redactia.ro
Anamaria Prodan i-a propus lui Gigi Becali să-i fie naș la nunta cu Ronald Gavril. ”Da, m-am împăcat cu Gigi!”
Digisport.ro
Zodii cărora viața li se schimbă radical după Eclipsa de soare din 8 aprilie. Transformări și noutăți la tot pasul
Click.ro
De necrezut! Cum arată acum casa Alexandrei Bodi. "Regina TikTok-ului" cere donații pentru a-și pune dantura: "Să văd cât mă costă, vă dau răspunsul..."
Viva.ro
SUA avertizează: China ajută Rusia să câștige războiul cu Ucraina. Îi trimite echipamente și imagini de pe front
Digi24
Un mare actor, iubit de public, a ajuns de nerecunoscut! Imaginile au emoționat mii de oameni
Unica.ro
Val de cutremure în România. Când va veni marele seism
EVZ.ro
CRBL și Elena, soția lui, vor divorța! Cei doi au ales să se separare, după 16 ani de căsnicie: „Cu inimile împovărate de tristețe...” / FOTO
Spynews
Adevărul despre laptele din magazine. Toți cei care îl consumă trebuie să știe neapărat
Capital.ro
Cutremur în Muntenia, Brăila. Este al doilea seism produs în mai puţin de 24 de ore. Reacţia oamenilor
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Ce i-a transmis public Cristina Ciobănașu lui Vlad Gherman după ce s-a căsătorit. Reacția actorului a venit imediat. Ce i-a răspuns
Avantaje
Vechimea în muncă la pensie. Cum este afectată de reducerea programului de muncă
Mediaflux
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro