Arheologii au făcut o descoperire uluitoare în Munții Orăștie. În Cetatea dacică Piatra Roșie a fost găsită o construcție spectaculoasă, așa că toți au fost suprinși în momentul în care au găsit așa ceva după două milenii.
În vremea regelui Burebista a fost ridicată Cetatea dacică Piatra Roșie, însă secretele sale nu au fost dezvăluite total nici până în zilele noastre. Arheologii cercetează zona de foarte mulți ani, însă ce au descoperit acum în Munții Orăștie o să îi surprindă pe toți românii.
O construcție spectaculoasă care se aseamănă cu sanctuarul de la Sarmizegetusa a fost scoasă la iveală. Un edificiu de formă circulară care ar putea data din aceeași peroadă, cu o ramificație a drumului pavat, reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri din ultima perioadă în respectiva zonă.
Ultima oară, arheologii făceau cercetări în Cetatea dacică Piatra Roșie în perioada 2004-2005, însă aceștia au reluat săpăturile în zonă și au reușit să găsească un sit care seamănă foarte mult cu un templu, ținând cont că are o formă circulară și este poziționat la capătul unui drum de munte pavat.
Totuși, arheologii nu au vrut să se pronunțe cu privire la modul în care a fost folosită construcția care are un diametru de aproximativ 20 de metri.
„Primele cercetări arheologice sistematice de la Piatra Roşie au avut loc în anul 1949. După o foarte lungă perioadă, au mai fost campanii în anii 2004 – 2005, iar în acest an am hotărât să reluăm cercetările, unul dintre obiective fiind documentarea construcţiei cu absidă de pe Terasa I.
Dacă până anul acesta vorbeam despre o clădire care cuprindea două încăperi, una rectangulară şi o alta cu absidă, cercetările au adus o noutate foarte mare.
Încăperile amintite anterior sunt, de fapt, partea centrală a unui edificiu rotund, cu diametrul de aproximativ 20 metri.”, a transmis coordonatorul șantierului arheologic, Răzvan Mateescu, potrivit Adevărul.
De asemenea, în centrul clădirii au fost găsite bucăți de calcar, existând multe asemănări între aceasta și templul circular de la Sarmizegetusa Regia. Căutările arheologilor o să se încheie în următoarele zile, însă aceștia o să revină anul viitor pentru a analiza minuțios zona.
„Circumferinţa sa este marcată prin piese şi bucăţi de calcar, atât local, cât şi adus din cariera de la Măgura Călanului.
Astfel, se poate vorbi despre o nouă construcţie monumentală cu plan circular în aria cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, similară celor de la Sarmizegetusa Regia, Feţele Albe, Pustiosul, Rudele şi Meleia.”, a adăugat Răzvan Mateescu.