Luni, 22 mai 2023, sindicatele din învățământ au anunțat că vor declanșa greva generală, care va dura atât cât va fi nevoie, conform FSLI. Actuala guvernare, deja în criză ca urmare a eșuării negocierilor politice, încearcă să convingă cadrele didactice să nu recurgă la această formă de protest, dar șansele sunt minime. Pe lângă profesorii din București, și la nivel național profesorii vor intra în grevă, printre aceștia și zeci de profesori de la liceul la care predă Carmen Iohannis. În ceea ce o privește pe Carmen Iohannis, s-a aflat și decizia luată de Prima Doamnă a României.
Conform unui comunicat emis de sindicatele din învățământ, pe 22 mai a.c., profesorii români vor organiza o grevă generală, cerându-și salariile mărite și multe alte lucruri lăsate nerezovlate de vechile guvernări post-decembriste, ceea ce înseamnă că examenele finale ar putea fi afectate.
Profesorii cer o creștere a salariilor cu 60%, iar trei dintre cele mai mari sindicate ale profesorilor au declarat că, dacă nu vor avea discuții cu ministrul educației și nu vor primi răspunsuri la cererile lor până la sfârșitul săptămânii, vor începe luni greva generală.
Vezi și: Ce salariu are un profesor debutant în 2023. De ce au ajuns dascălii să facă grevă, de fapt
Momentul pică cum nu se poate mai prost pentru actuala guvernare, care și-așa este în criză, ca urmare a eșuării negocierilor privind rocada la conducerea guvernului între cele trei partide aflate în coaliție. PSD, prin vocea liderului său, a cerut amânarea negocierilor pe fondul anunțatei greve generale, același lucru, ulterior, fiind enunțat și de actualul premier Nicolae Ciucă.
În același timp, Ligia Deca anunța că-i așteaptă pe reprezentanții sindicatelor din educație pentru a încerca să găsească o rezolvare la cerințele acestora, numai că liderii de sindicat spun că, indiferent de ceea ce va propune Ministerul Educației, greva nu va înceta până nu se vor soluționa cererile deja trimise către guvern.
De cealaltă parte, deși le va fi afectată activitatea școlară, elevii înțeleg situația actuală a cadrelor diddactice și, conform declarațiilor, susțin ideea:
„Susținem protestele, dar având în vedere că elevii au dreptul de a protesta doar dacă nu afectează orele de curs, conform legislației în vigoare, considerăm că protestele profesorilor au un impact negativ enorm asupra procesului de predare-învățare-evaluare”, a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.
În acest context, dar și pe fondul scandalului iscat de noul proiect al Legii Educației, Ligia Deca nu consideră că „structura anului școlar sau procesul educațional trebuie să fie periclitat în vreun fel”, dar și că este optimistă în găsirea de soluții în cazul cerințelor enunțate de sindicate.
Problemele, așa cum spuneam recent într-un alt material, nu sunt doar majorările salariale promise și neonorate, ci și datoriile statului către cadrele didactice ale căror salarii erau taiate cu 50% în perioada guvernării Boc și care nu au fost returnate nici până la această oră.
La nivel național, cu mici excepții, toate cadrele didactice vor intra luni în greva generală, asta însemnând că elevii vor fi nevoiți să rămână acasă. Printre cei care și-au declarat intenția, sunt și zeci de profesori de la liceul la care predă Carmen Iohannis, și anume 40 de profesori de la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, din Sibiu.
Conform publicației locale turnulsfatului.ro, directorul instituției declară că sunt mai mult de jumătate din cadrele didactice de aici care vor intra în grevă începând de luni, 22 mai.
În total, conform FSLI, sunt peste 150.000 de angajați ai Ministerului Educației care vor intra în grevă, iar sindicatele spun că până pe 5 iulie nu se va mișca nimic până nu se vor soluționa toate cererile acestora.
Pentru prima oară de când se află fruntea statului, Klaus Iohannis declara public că este de acord cu ceea ce se va întâmpla de luni:
„Prima chestiune, solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite, în condițiile în care am avut și avem încă o inflație destul de mare. Este clar că aici vorbim de o reașezare
În realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România educată. Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate.
Trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă, este evident, salarizarea. Deci dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate”, declara președintele României, care este și profesor, citat de Știrile Pro TV.
Cu toate astea, Prima Doamnă, Carmen Iohannis, se pare că a luat o cu totul altă decizie în raport cu greva generală de luni. Conform informațiilor, decizia luată de Prima Doamnă a României este de a face cursuri cu elevii săi, dar în sistemul online, asta însemnând că elevii vor participa la cursuri de acasă. Cu alte cuvinte, Prima Doamnă va face o notă discordantă cu ceilalți colegi din sistem.
Rămâne să vedem ce se va întâmpla cu cererile profesorilor și dacă Ministerul Educației și, implicit, guvernul lui Nicolae Ciucă va reuși să găsească soluții pentru a evita un adevărat haos ce ar putea fi generat de continuarea grevei generale.