18 mai 2023 | 17:35

Decizia luată de Carmen Iohannis în greva profesorilor. Va merge la ore?

Educație
Decizia luată de Carmen Iohannis în greva profesorilor. Va merge la ore?
Decizia luată de Carmen Iohannis în greva profesorilor. Va merge la ore?

Situația din învățământul românesc este extrem de dificilă. Profesorii au planificat grevă de luni, 22 mai, în toate unitățile de învățământ. Toată lumea se întreabă, însă, dacă și Carmen Iohannis va participa la această mișcare valabilă pentru toată țara, având în vedere că și ea este cadru didactic.

Carmen Iohannis nu va participa la grevă

Profesorii au plănuit să înceapă greva de luni, 22 mai. Liderii de sindicat au făcut un apel către părinți să-și tină copiii acasă, pentru că va fi grevă în școli, în grădinițe, în licee, dar și în universități, dar doar de avertisment. Astfel, vor fi puse lacătele pe școli mult mai devreme decât era stabilită ultima zi de cursuri.

Carmen Iohannis, prima doamnă a României, și ea cadru didactic, nu va participa la grevă. Se pare că nu este membru de sindicat și nici nu a semnat lista, ceea ce înseamnă că va veni la cursuri la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, din Sibiu. Restul colegilor săi au semnat că vor ieși la grevă și nu vor veni la catedră de luni.

Klaus Iohannis a trasnmis că înțelege alegerea profesorilor și consideră că aceștia au motive întemeiate pentru a recurge la astfel de revolte. Președintele susține că, pentru a avea un învățământ de calitate, profesorii trebuie plătiți la adevărata lor valoare și școlile au nevoie să fie

„Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite. Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație.

Dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. O să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de legea salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului.”, a spus Iohannis.

Grevă la sindicatele din Sănătate

După ce profesorii au stabilit deja calendarul conform căruia vor ieși în stradă, angajații din sistemul de sănătate au decis să protesteze și ei. Conform Federației Solidare Sanitare, cei care lucrează în domeniul Sănătății au stabilit un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală în data de 8 iunie.

De la data de 1 iulie va fi declarată greva generală, precum și demisia în masă din contractele de gărzi ale medicilor

„Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit ieri, 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale, citat de Agerpres.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Cele mai tari comedii de pe Netflix. Râzi cu lacrimi
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cine salvează UE și România de la dezastru. Expert: „S-au împușcat într-un picior și i-au tras și pe alții după ei”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Trecerea la ora de iarnă. Ce se întâmplă în următoarele zile
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Doliu în televiziune! A murit actorul copilăriei noastre. Toți l-am iubit
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
LOVITURĂ FINALĂ pentru DONALD TRUMP! Republicanii au intrat în PANICĂ
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro