16 mai 2023 | 14:21

Profesorii intră în grevă generală. Ce examene sunt puse în pericol şi care sunt cerinţele profesorilor

Politică
Profesorii intră în grevă generală. Ce examene sunt puse în pericol şi care sunt cerinţele profesorilor
„Examenele dacă vor fi în acea perioadă în care facem grevă nu se vor susține.”

Profesorii intră în grevă generală! Sistemul educațional românesc, din păcate, este într-un vizibil colaps de mai bine de 30 de ani. indiferent de guvernele care au trecut pe la Palatul Victoria, și-și lansau programele de guvernare, educația era întotdeauna pe ultimul loc. Actuala reformă anunțată, pe lângă faptul că este un haos, crează noi situații conflictuale între sindicatele din învățământ și guvernanți. Ca urmare a acestor situații, s-a luat astăzi decizia la nivelul sindicatelor, ca pe data de 22 mai să se intre în grevă generală. Tot azi reprezentanții universităților au anunțat că profesorii intră în grevă generală. Vedem, în cele ce urmează, și ce examene sunt puse în pericol şi care sunt cerinţele profesorilor.

Educația românească în colaps. Nimeni nu încearcă să o salveze

România este țara parodoxurilor, și asta au spus-o multe capete luminate din România, înainte de evenimentele din 1989, dar cu atât mai mult, după 1990. O parte a acestui paradox o constituie evoluția sistemului educațional românesc, care de-a lungul anilor a dat adevărate genii lumii întregi, și o face și astăzi, chiar dacă lucrurile s-au deteriorat.

Dacă înainte de 1989, nu au existat reforme considerabile la nivelul educației, după 1990, guvernele care au ajuns la Palatul Victoria au decis că este cazul reformării întregului sistem. Dar, fără a lua în considerare extrem de mulți factori, reformele implementate nu au adus un plus de valoare și o regenerare reală, ci dimpotrivă, au distrus ceea ce exista și funcționa, relativ bine.

Vezi și: Care sunt schimbările din noua lege a educației. Cum va arăta examenul de Bacalaureat si ce se întâmplă cu salariile profesorilor

Ecaterina Andronescu și distrugerea unui întreg echilibru în sistemul educațional

Cea mai importantă reformă în educația românească avea să o facă Ecaterina Andronescu, ministrul Educației la primul mandat între 2000 și 2003, iar măsurile implementate de aceasta nu aduceau niciunul din rezultate scontate. La al doilea mandat, aceeași Ecaterina Andreonescu, între 2008 și 2009, cu Emil Boc ca premier, avea să aducă una din cele mai crunte lovituri în sistem, tăierea cu 50% a salariilor tuturor profesorilor, bani nerecuperați nici până astăzi în totalitate de cadrele didactice care își decideau soarta în instanțele de judecată.

Reforma inițiată de fostul ministru avea să ducă la dispariția școlilor profesionale, la implementarea unor noi sisteme de predare, bazate pe metoda Bologna, care avea să dea peste cap tot ceea ce se construise până la acel moment, iar ulteriorii miniștrii, fie au preluat deficitar alte puncte și le-au adăugat la Legea Educației existente, fie au încercat să schimbe lucrurile, dar fără șansă.

Vezi și: Mesaj trist pentru elevii și profesorii din România cu ocazia Zilei Internaționale a Educației: „Statul a eșuat și de data aceasta”

Odată cu venirea fostului ministru, Sorin Cîmpeanu, se punea problema, de altfel justă, de a reforma integral sistemul, iar intențiile de principiu erau bune, inclusiv includerea sistemului de salarizare a cadrelor didactice în noua Lege a Educației, numai că, în realitate, s-a constatat că legea care stă la baza programului „România Educată”, inițiat de Klaus Iohannis, avea un eșafod total eronat.

Dar, cu toate astea, proiectul de lege a rămas, chiar dacă ulterior s-au mai adus modificări, conform Ligiei Deca, noul ministru. Dar, toate astea, dar și cele moștenite din ceilalți ani, au dus la o nouă situație de criză, asta însemnând iminente greve ale profesorilor, indiferent de mediul academic, preuniversitar sau universitar.

Sindicatele din Educație au decis! Profesorii intră în grevă generală

Anunțul este unul previzibi, în actualul context, iar sindicatele din Educație spun că vor merge până la capăt cu acest nou demers de protest. Conform celor declarate, și preluate de Playtech.ro, decizia de a intra în greva generală pe 22 mai a fost votată în proporție de peste 70%, conform declarațiilor făcute de Simion Hăncescu, președinte FSLI:

„Procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat. Este dorința colegilor de a intra în grevă generală. La ultima grevă care a avut loc, în urmă cu aproape 18 ani, procentul celor care au intrat în grevă a fost undeva la 60%”, declară reprezentantul FSLI, preluat de Playtech.ro.

Vezi și: Ministrul Educației, decizie fulger pentru elevi și profesori. Ce se va întâmpla în timpul orelor online

Tot în cursul acestei zile, conform Edupedu.ro, cadrele didactice din mediul universitar au luat decizia de a se alătura celor din preuniversitar, și tot pe data de 22 mai, în greva generală. Iar președintele Sindicatului „Alma Mater”, Anton Hadăr spune că:

„Alma Mater va participa la această grevă generală la fel cum a participat și la mitingul și marșul organizat acum câteva zile în București. Ne-am fi așteptat toți la reacții din partea Guvernului. Eram aproape convins că ne vor chema la discuții.

Din păcate suntem în situația în care ei se ceartă pe portofolii își împart funcțiile, iar acesta va fi un protest, o grevă în scoli impotriva politicii sociale a Guvernului nu va fi un protest împotriva conducerii universităților ai inspectoratelor școlare județene a direcțiilor de școli ci un protest împotriva unei politici proaste.

În aceste condiții federația noastră chiar dacă are un procentaj mai mic de doar 40 la sută% care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii când vom finaliza referendumul va putea să participe la protest. Cei care au semnat pentru greva participa la grevă. Avem procentaj de peste 85 la sută în unele universități după cum avem procentaje foarte mici în unele universități acolo unde adeziune este mică”, a spus Anton Hadăr, conform Edupedu.ro.

Vezi și: Câți bani câștigă lunar un șofer din Ministerul Educației. Suma e incredibilă, rivalizează cu profesorii cu 25 de ani vechime

Alma Mater anunță și ce examene sunt puse în pericol

Așa cum anunța Anton Hadăr, în această perioadă încep sesiunile de examene, seminare și colocvii în cadrul Universităților din țară, Dar, odată cu decizia de a intra în grevă, spune președintele Alma Mater, „Începe sesiunea în 2 săptămâni. Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate ne cerem scuze studenților și părinților. (…) Examenele dacă vor fi în acea perioadă în care facem grevă nu se vor susține. Le vom reprograma”.

„Este un protest împotriva unei politici proaste. Ne-am întâlnit cu premierul, cu ministerul educației, dar discuțiile nu au dus la ceva clar. Trebuia o nouă întâlnire în mai, însă aceasta nu a mai avut loc.

Alma Mater va participa la această grevă generală alături de federațiile din preuniversitar.  Guvernanții sunt în situația în care se bat pe portofolii, noi ne vom continua protestele.

În universități avem procentaje de peste 70% chiar și peste 80% într-o universitate, avem și procentaje foarte mici în unele universități. În următoarele două săptămâni intrăm în sesiune, se poate să fie examene anulate, amânate.”, mai spune președintele Alma Mater.

Vezi și: O nouă umilință pentru profesori din partea Guvernului: mărirea salarială pentru fiecare cadru didactic, în medie de 65 de lei

Care sunt cerinţele profesorilor anunțate de sindicate

Pe de altă parte, în ședința FSLI în care s-a decis intrarea în grevă s-au anunțat și care sunt punctele cerute de aceștia, după cum urmează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; i
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației;

Concluzie

Rămâne de văzut dacă toate cerințele profesorilor vor fi sau nu luate în calcul de guvernanți și care vor fi soluțiile propuse. Dar, greviștii au luat în calcul și un posibil răspuns negativ, un motiv fiind și iminenta rocadă guvernamentală dintre cele două partide partenere, PSD și PNL.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro