Vulcanul Etna a erupt, fiind cea mai importantă erupție din ultimii ani. Astfel că o bucată din conul vulcanic s-a prăbușit, degajând lavă și cenușă. De asemenea, un nor dens de cenușă a fost vizibil de la mare distanță.
Pentru a evalua situația, o celulă de criză a Aeroportului din Catania s-a reunit de urgență. De menționat este că cea mai recentă erupție a vulcanului Etna, situat pe Insula Sicilia, din sudul Italiei, cel mai activ vulcan din Europa, se produsese la data de 19 ianuarie.
Atât presa locală, cât și utilizatorii rețelelor de socializare au dat imagini și înregistrări de la fața locului. Imaginile au surprins norul gigantic de fum care se ridica din crater, dar și un râu de lavă scurgându-se pe versant. Din fercire, nu au fost raportate nici persoane rănite și nici pagube materiale.
Conform agenției de știri Adnkronos, acest flux de lavă a ajuns la o altitudine de 2.000 de metri. Aeroportul din Catania s-a văzut nevoit să îșis siteze temporar activitatea din cauza cenușii care s-a răspândit în atmosferă, find risc de perturbare a curselor aeriene. Cenușa răspândită în atmosferă s-a depus apoi pe locuințe, pe străzi și terase din oraș.
Erupțiile vulcanului Etna, care are o înălțime de 3.300 de metri, sunt însă un fenomen frecvent. Acest vulcan din estul Siciliei este inclus pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.
Etna este un vulcan activ și este situat în Sicilia, Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania. Vulcanul Etna are o înălțime de 3340 m și este cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Potrivit estimărilor, vulcanul erupe la fiecare 3 luni, iar la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități. Înălțimea vulcanului Etna este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, ce au format până la 400 de cratere secundare. Astfel, aria de acțiune distrugătoare a vulcanului este întinsă pe o suprafață de 1.250 km².
Chiar și așa însă, poalele vulcanului Etna sunt dens populate, aceasta fiind și explicația pentru fertilitatea deosebită a solului. Astfel, cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol propice cultivării viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.
Vulcanul Etna are o activitate de peste 6.000 de ani, este un vulcan activ cu cea mai lungă perioadă de activitate. Și turismul este extrem de activ în zonă. Și dacă un turist vrea să se urce pe vulcan, poate să ajungă cu automobilul până la locul de parcare ”Etna nord”, de unde se continuă drumul cu un jeep aprobat de administrația locală, până la craterul Sapiența. Se poate merge și pe jos.