O epidemie de E. Coli asociată burgerilor Quarter Pounder de la McDonald’s a îmbolnăvit cel puțin 104 persoane în întreaga țară, conform celui mai recent raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Cu toate acestea, compania de fast-food și-a reluat vânzările de burgeri, semnalând că situația a fost remediată și nu mai există riscuri alimentare.
CDC a anunțat că numărul de cazuri raportate a crescut de la 90 la 104, iar spitalizările au crescut de la 27 la 34. Patru persoane au dezvoltat sindrom hemolitic uremic, o afecțiune gravă a rinichilor, iar numărul deceselor rămâne la unul singur.
Conform agenției, numărul real de cazuri ar putea fi „mult mai mare decât cel raportat”, deoarece multe persoane se recuperează fără îngrijiri medicale și nu sunt testate pentru E. Coli. Cazurile cele mai recente au fost raportate pe 21 octombrie, iar din persoanele intervievate de CDC, aproape toate mâncaseră la McDonald’s înainte de a se îmbolnăvi, 84% dintre acestea amintindu-și că au consumat un produs cu ceapă feliată.
CDC subliniază că datele epidemiologice și de trasabilitate indică ceapa feliată—provenită de la producătorul Taylor Farms din California—ca sursă probabilă a epidemiei.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a confirmat că una dintre mostrele de ceapă testate a fost pozitivă pentru o tulpină de E. Coli, deși aceasta nu era aceeași tulpină responsabilă pentru focarul de infecție.
McDonald’s a anunțat că a schimbat furnizorul de ceapă pentru cele aproximativ 900 de restaurante afectate, iar acestea au reluat săptămâna trecută vânzările de Quarter Pounder cu ceapă feliată, în baza concluziilor FDA conform cărora „nu mai există o problemă de siguranță alimentară” în restaurantele sale.
Epidemia s-a răspândit în 14 state, cele mai afectate fiind Colorado și Montana, cu 30 și, respectiv, 19 cazuri raportate.