Lava cake / Vulcan de ciocolată, desertul bestial din doar 5 ingrediente. Îți vei impresiona familia cu această surpriză dulce

Lava cake / Vulcan de ciocolată, desertul bestial din doar 5 ingrediente. Îți vei impresiona familia cu această surpriză dulce
Lava cake / Vulcan de ciocolată, desertul din doar 5 ingrediente

Lava cake, sau vulcan de ciocolată, este rețeta care a cucerit internetul, cel puțin atunci când lumea s-a oprit în loc, în perioada stării de urgență. Desertul, care este combinația între o prăjitură cu ciocolată și un soufflé, este preferat de copii și adulți atât pentru felul maiostuos în care se ”desface” în farfurie, cât și pentru faptul că poate fi făcut chiar și de cel mai nepriceput bucătar. El se poate servi alături de mentă, fructe de pădure sau înghețată.

Lava cake / Vulcan de ciocolată: rețeta din doar 5 ingrediente

Bucătarul american Jean-Georges Vongerichten susține că a inventat prăjitura de ciocolată topită în New York în anul 1987, dar bucătarul și ciocolaterul francez Jacques Torres contestă acest lucru, argumentând că un astfel de desert exista deja în Franța de multă vreme.

Lava cake / Vulcan de ciocolată, desertul din doar 5 ingrediente. Îț i vei impresiona familia cu această surpriză dulce
Rețetă lava cake

Potrivit lui Vongerichten, el a scos din cuptor o prăjitură de ciocolată înainte de a fi gata și a constatat că centrul era încă curgător, dar era cald și avea atât un gust cât și o textură bună.  Indiferent de cine a inventat preparatul, Vongerichten a primit credit pentru afirmațiile sale, reușind să-l facă popular în Statele Unite. Astăzi, vulcanul de ciocolată se poate regăsi atât în micile bistro-uri de pe toate drumurile, cât și în restaurantele de ultimă generație.

Rețetă. Ingrediente și mod de preparare pentru opt porții

  • 200 g ciocolata de buna calitate (60-70% continut cacao)
  • 200 g unt
  • 160 g zahar
  • 40 g faina
  • 4 oua medii

Tapetează bine formele pe care le folosești cu unt și făină, apoi pune-le în congelator. Pune într-o cratiță untul la temperatura camerei, zahărul și ciocolata tăiată bucăți și topește-le împreună la bain-marie. După ce untul și zahărul s-au îmbinat, stinge focul, scoate cratița din bain-marie și adaugă treptat ouăle.

Amestecă energic cu un tel după fiecare ou adăugat. La final, pune treptat făina și amestecă atent, de jos în sus, până când se înglobează perfect în aluat. Între timp, este recomandat să încălzești cuptorul, pentru a fi pregătit să primească mai târziu minunățiile. Acum, scoate formele din congelator și umple-le pe trei sferturi cu aluat lava cake.

Acoperă formele cu folie de aluminiu și pune-le din nou în congelator preț de un ceas. Scoate formele după o oră, elimină folia și coace-le în cuptor la temperatura de 220 de grade Celsius pentru 12 minute. După ce sunt gata, scoate-le de la căldură și lasă-le să se răcească în forme timp de 5 minute, apoi răstoarnă desertul în farfurii individuale.