02 mai 2022 | 21:48

Vladimir Putin întinde o capcană Ucrainei. Ce „cal Troian” ar putea pregăti conducerea de la Moscova

Politică
Vladimir Putin întinde o capcană Ucrainei. Ce „cal Troian” ar putea pregăti conducerea de la Moscova
Invazia Rusiei în Ucraina este o schimbare de joc

La puțin peste trei luni de la invazia Ucrainei, analizele grupurilor de reflecție includ acțiunile Rusiei și bazele războiului. Vorbesc despre mizele sporite ale noii ofensive din estul și sud-estul Ucrainei. În același timp dezbat modul în care Occidentul poate gestiona escaladarea, noua arhitectură de securitate europeană. Un alt aspect este și războiul informațional al Rusiei, violența împotriva femeilor ca armă de război, răspunderea pentru atrocitățile comise, afluxul de refugiați din Ucraina, posibilele consecințe socio-economice pentru UE. O astfel de analiză a făcut-o și expertul în relaţii internaţionale Valentin Naumescu. Acesta a vorbit de o posibilă escaladare la nivel mondial a acestui conflict. A adus în discuție și o posibilă înșelăciune pusă la cale de Rusia, prin proaspătul acord de pace propus Ucrainei.

Invazia Rusiei în Ucraina este o schimbare de joc

Invazia Rusiei în Ucraina este o schimbare de joc pentru Europa și pentru sistemul global. În același timp, este un apel pentru ca UE să apară ca un actor de securitate coerent, așa cum susțin analiștii.

Confruntat cu o provocare de securitate la scară globală, NATO rămâne singurul joc care ar trebui pus în aplicare. Ambiția UE de a-și dezvolta autonomia strategică nu capătă sens practic decât în cadrul alianței transatlantice, mai susțin think tank-urile europene pe teme geo-politice.

Aeleași voci spun că orice conflict cu o putere nucleară precum Rusia implică riscul de a folosi arme nucleare. Potrivit aestora, atâta timp cât NATO nu intervine direct în Ucraina și regimul rus nu se simte amenințat din punct de vedere existențial, atât utilizarea intenționată, cât și neintenționată a armelor nucleare rămâne extrem de puțin probabilă, deși amenințările nucleare ale Moscovei presupun în continuare consecințe negative semnificative.

În acest context, expertul în relaţii internaţionale Valentin Naumescu spune că pentru moment nu ar exista riscul ca acest conflict să acapareze întreaga Europă, devenind un război global:

„Deocamdată, nu suntem acolo, chiar dacă suntem într-o perioadă de escaladare a războiului. Şi riscul ca acest război să se extindă, să se agraveze şi să se complice este foarte mare.

Sunt trei dimensiuni pe care le văd: agravarea – şi aici mă refer la intensitatea bătăliilor în Ucraina, apoi complicarea războiului însemnând multiplicarea consecinţelor inclusiv asupra lumii occidentale, asupra Europei, şi, în fine, extinderea, mă refer la o posibilă extindere în trepte”, spune Valentin Naumescu pentru Adevărul.ro.

Valentin Naumescu: „Putin şi Rusia vor fi cei care vor căuta acordul de pace cu Ucraina”

Războiul rusesc din Ucraina s-a dovedit a fi unul dintre cele mai importante evenimente politice ale timpului nostru, și unul dintre cele mai confuze. Încă de la început, decizia Rusiei de a invada a fost greu de înțeles.

Părea să fie în contradicție cu ceea ce majoritatea experților considerau a fi interesele strategice ale Rusiei. Pe măsură ce războiul a progresat, victoria rusească, prezisă pe scară largă, nu a reușit să apară.

Acum, la aproape trei luni de la declanșarea conflictului, mulți își pun speranțele într-o posibilă pace între cele două părți, dar în anumite condiții. Întrevederile de până acum au eșuat, Rusia dând de fiecare dată vina pe reprezentanții ucraineni. Același Valentin Naumescu, în analiza sa, spune că, în opinia sa, Rusia va fi cea care va dori să facă pace cu Ucraina, și asta cât de curând:

„În câteva luni maximum cred că va veni momentul în care Putin şi Rusia vor fi cei care vor căuta acordul de pace cu Ucraina, mai degrabă decât Ucraina. (…) Un eventual armistiţiu în aceste condiţii ar avantaja Rusia, pentru că de fapt s-ar conduce treptat lucrurile spre un conflict îngheţat, de tipul celui care a fost în Donbass din 2014.

Prin acordurile de la Minsk – Minsk 1 şi Minsk 2, din septembrie 2014 şi februarie 2015, practic se ajunsese la un conflict îngheţat, în care separatiştii proruşi controlau aşa-zisele republici populare Doneţk şi Lugansk, iar Ucraina pierduse controlul administrativ, economic, politic, militar asupra acestor teritorii. Acesta ar fi riscul catastrofal pentru Ucraina, dacă ar rămâne cu teritorii ocupate, dincolo de armistiţiu”, a conchis profesorul Valentin Naumescu.

Rămâne să vedem când și dacă, într-adevăr, cele declarate de profesorul Naumescu se vor adeveri și dacă Rusia va fi, în cele din urmă, cea care va decide condițiile păcii cu Ucraina.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Sebastian Stan și Demi Moore, câștigători la Globurile de Aur
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro