Vladimir Putin începe un nou mandat! După simulacrul unor alegeri, așa-zise democratice, Vladimir Putin ieșea victorios, iar acum a preluat un nou mandat la conducerea Rusie, dar nu fără multe întrebări din partea Occidentului, pentru următorii 6 ani. Deja, prin marile cancelarii, se vorbește despre planurile îngrijorătoare ale liderului de la Kremlin pentru următorii şase ani.
La această oră, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a depus jurământul pentru un nou mandat, de data asta de șase ani, la șefia Rusiei, iar declarațiile acestuia nu fac altceva decât să ridice și mai mult tensiunile dintre Occident și Moscova.
La momentul solemn au participat peste 2.000 de oameni, majoritatea apropiați ai Kremlinului și demnitari aleși cu grijă, care au asistat la procesul prin care Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat.
După depunereaj jurământului, liderul rus a făcut noi declarații, majoritatea fiind catalogate ca beligerante, de fapt un mesaj clar pentru NATO și aliații săi, cu privire la situația actuală a războiului, dar și asupra a ceea ce are în plan până în 2030:
„Securitatea poporului rus este, pentru mine, deasupra tuturor lucrurilor. Voința a milioane de oameni reprezintă pentru mine o forță colosală. Asta înseamnă o încredere extraordinară în faptul că ne vom stabili singuri soarta. De dragul generației actuale și a celor viitoare, ați confirmat, încă o dată, corectitudinea drumului țării noastre.
Suntem deschiși relațiilor cu toate statele ce văd în Rusia un partener loial. Nu refuzăm dialogul cu statele din Vest. Alegerea le aparține. Noi vom merge pe același drum, fără a ceda presiunilor exercitate asupra noastră. Suntem deschiși colaborării cu întreaga lume pentru susținerea stabilității şi securității noastre, pe principiile egalității de drepturi, într-o lume multipolară.
Să nu uităm că trebuie să educăm în rândurile generației tinere încrederea în puterea țării, în protejarea tuturor valorilor tradiționale, în unitatea de limbă și în cultura noastră multinațională. Voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a răspunde încrederii acordate. Ceea ce facem acum este un gest de responsabilitate față de istoria noastră și de înaintașii noștri care au fost, mereu, uniți, și care au pus mereu pe primul loc patria”, a spus Vladimir Putin în discursul de la preluarea celui de-al cincilea mandat prezidențial, conform Antena 3 CNN.
știrea inițială
Într-un moment extrem de tensionat al Europei, dar și în Orientul Mijlociu, mai mult de jumătate din populația lumii va trece printr-un sufragiu de alegeri. Din SUA și până în Asia, anul 2024 este unan electoral, în premieră. În tot acest context, să ziccem că startul la dat Rusia, odată cu alegerile prezidențiale.
De fapt, un adevărat specacol mediatic la Alegeri prezidențiale Rusia 2024, bine pus la punct de propaganda de la Moscova, un simulacru perfect, aproape, al unor alegeri democratice.
Victorios în aceste alegeri, așa cum deja se știa, a ieșit Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, a fost reales cu un procent de 87% din voturi de ruşi, potrivit cifrelor aproape definitive, în seara zilei de duminică, 17 martie.
Cu acest rezultat, Putin și-a depășit precedentul record stabilit în 2018, 76% din voturi, și trece de la rezultate demne de liderul din Belarus la cele practicate de dictatura barocă din Turkmenistan. În absența unui accident, până la sfârșitul acestui mandat, în 2030, Putin va stabili un alt record, depășind longevitatea lui Iosif Stalin la Kremlin.
Astăzi, 7 mai 2024, este o zi importantă pentru Rusia, pentru populația rusească, dar și pentru Occident. La un sfert de secol la conducerea Rusiei, Vladimir Putin va pune mâna pe un exemplar al Constituției și va începe un nou mandat de șase ani ca președinte cu puteri extraordinare, începând de astăzi.
Nu este nimic întâmplător aici, inclusiv alegerile au fost planificate de așa natură, încăt să coincidă cu cea de-a 10-a aniversare a „reatârnării” Crimeii la Rusia, marea realizare a primului sfert de secol de putere a lui Putin.
Cu toate acestea, a fost umbrită de conflictul din Ucraina, iar Putin nu dă semne că va schimba ceva în acest sens. Perioada de votare de trei zile a fost marcată de bombardamente și incursiuni armate în regiunile sudice ale țării, de atacuri cu drone și de incidente la unele secții de votare care păreau a fi orchestrate din străinătate.
În anii în care s-a aflat la cârma Rusiei, Putin a devenit un lider de substanță. Mai mult, faptul că în prezent nu există voci puternice ale opoziției, că sancțiunile impuse din partea Occidentului nu au avut un impact serios asupra economiei naționale și că aceasta crește chiar mai rapid decât economiile din G7 au fost factori-cheie în ascensiunea sa la putere.
Odată cunoscut triumful său, Vladimir Putin a ținut o conferință de presă, ca întotdeauna, fără nicio emoție pe chip. A început prin a le mulțumi tuturor celor care l-au ales și a continuat prin a-și prezenta planurile de acțiune, un fel de foaie de parcurs pentru următorii șase ani.
Principalul său obiectiv va fi consolidarea Moscovei ca putere geopolitică. El este convins că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, își va face națiunea mai puternică și mai consolidată. „Nimeni nu va suprima Rusia atunci când vom fi consolidați”, a spus el.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, Vladimir Putin este, de asemenea, deschis să se așeze la masa negocierilor pentru a negocia o încetare a focului, chiar dacă temporară. Aceasta în vederea viitoarelor Jocuri Olimpice. În cazul unei încetări a focului, discuțiile ar urma să fie mediate de Franța.
În orice caz, rușii din regiunile mai sărace continuă să se înroleze în rândurile de luptă împotriva lui Zelenski. Astfel, pentru moment, Putin dispune de resursele necesare pentru a menține conflictul. Moscova vorbește despre un război permanent și încearcă să conștientizeze societatea rusă de necesitatea de a se organiza pentru apărarea națională.
În acest context, la care se adaugă faptul că Vladimir Putin este încrezător în puterea țării sale și aspiră să o consolideze, nu pare că liderii Rusiei pot concepe un final care să nu implice capitularea Ucrainei.
În discursul său de victorie, a abordat, de asemenea, o serie de probleme, printre care NATO a atras o atenție deosebită. În special a denunțat implicarea soldaților NATO pe linia frontului din Ucraina.
„Soldați din țările NATO sunt acolo. Știm asta. Nu este bine, în principal pentru ei, pentru că mor. Și o fac în număr mare”, a adăugat Putin.
Dar ceea ce este cu adevărat îngrijorător în ceea ce privește NATO, mulți au speculat ideea că Vladimir Putin va ataca un stat NATO. Ulterior, au apărut declarațiile președintelui rus, la câteva zile după ce atât Emmanuel Macron, președintele Franței, cât și Radek Sikorski, ministrul polonez de externe, au declarat că nu exclud trimiterea de trupe în Ucraina.
„Toată lumea înțelege că acest lucru ne va pune la un pas de un al treilea război mondial la scară largă. Nu cred că cineva ar fi interesat de acest lucru”, a declarat Putin, care nu exclude un război cu țările NATO.
Acum Rusia începe un nou mandat de șase ani, cu Putin la conducere. Dacă va rămâne la cârma țării până în 2036, îl va depăși pe Stalin în ceea ce privește numărul de ani petrecuți în fruntea guvernului. Deși mulți au făcut scenarii despre ce s-ar putea întâmpla cu Rusia după moartea lui Vladimir Putin, deocamdată, spun analiștii, ar trebui să se gândească ce să facă pe termen scurt.