22 feb. 2024 | 14:41

Vladimir Putin a pus ochii pe Republica Moldova! Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia. Pericol real pentru ţara vecină

Politică Externă
Vladimir Putin a pus ochii pe Republica Moldova! Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia. Pericol real pentru ţara vecină
"Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat”

Moldova pare a fi „următoarea Ucraină”. Așa declara la începutul anului trecut ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Evident, acest lucru ar trebui să îngrijoreze Occidentul, mai ales că Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia, conform unor surse de la Kremlin.

Vladimir Putin a pus ochii pe Republica Moldova

La un an de la invazia Ucrainei, Lavrov făcea afirmații alarmante, conform cărora Republica Moldova ar puta deveni următoarea țintă a liderului de la Kremlin. Lavrov, ca și ceilalți din cercul mic și tot mai mic din jurul președintelui Rusiei, este din ce în ce mai mult redus la a repeta orice minciună propagandistică din mintea lui Vladimir Putin, așa că este îngrijorător faptul că el se referea din nou de Moldova.

Vezi și: Când ar putea Rusia să atace NATO? Ministrul german al Apărării, detalii despre un posibil război

Privită de la Moscova, Moldova seamănă cu Ucraina înainte ca Putin să o atace acum doi ani. Ambele țări au făcut parte din Uniunea Sovietică, iar ambele și-au recâștigat independența după Războiul Rece, orientându-se în ultimele decenii spre vest, cu aspirații de a adera într-o zi la Uniunea Europeană. În 2022, UE a accelerat, de fapt, atât Chișinăul, cât și Kievul, pentru a obține statutul oficial de candidați.

Vladimir Putin a pus ochii pe Republica Moldova! Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia. Pericol real pentru ţara vecină

Putin și Lavrov au remarcat, de asemenea, că Republica Moldova, ca și Ucraina din 2014, are o regiune estică, numită Transnistria, care găzduiește separatiști de etnie rusă care conduc o republică separatistă pro-Kremlin. Transnistria găzduiește, de asemenea, mai mult de o mie de soldați ruși, precum și unul din cele mai mari depozite de muniții.

Vezi și: Încep negocierile de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucrainei. Reacţiile Maiei Sandu şi ale lui Klaus Iohannis

Această prezență a rușilor în Moldova, ca și în Ucraina și în alte țări post-sovietice, îi permite lui Putin să răspândească ficțiunea că rudele sale etnice sunt oprimate și au nevoie de protecția și intervenția sa. El folosește apoi aceste minciuni, care pot include operațiuni sub pavilion fals, ca pretexte pentru mai multe agresiuni rusești.

Transnistria vrea cu Rusia din 2006

Politicieni și activiști pro-ruși din regiunea separatistă moldovenească Transnistria au cerut parlamentului rus, încă din 206, de la referendum și, ulterior din 2014, să elaboreze o lege care ar permite ca teritoriul lor să se alăture Rusiei. Apelul transnistrean venea în contextul în care Moscova se îndrepta spre absorbția Crimeei în Federația Rusă.Vladimir Putin a pus ochii pe Republica Moldova! Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia. Pericol real pentru ţara vecină

Ucraina, UE și SUA susțin și astăzi că această mișcare este ilegală, iar loialiștii ruși domină Transnistria, cu sprijin din partea Moscovei. Regiunea s-a desprins de Moldova într-un război în 1991-1992, în timp ce URSS se prăbușea, iar, tot atunci, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, declara că orice decizie a Moscovei de a accepta Transnistria „ar fi un pas în direcția greșită”.

„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”, declara ministrul de externe al republicii nerecunoscute Vitaly Ignatiev în 2022.

Vezi și: Republica Moldova, din nou în vizorul Rusiei. Moscova a reacţionat imediat după aderarea la sancţiunile „antiruseşti”

Acest vector a fost susținut de 98% dintre participanții la plebiscit. Ulterior, Consiliul Suprem al Transnistriei a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat independent și suveran. Republica nerecunoscută Transnistria a fost înființată la 2 septembrie 1990, pe teritoriul moldovenesc de pe malul stâng al Nistrului, locuit preponderent de vorbitori de limbă rusă.

Locuitorii locali s-au opus acțiunilor politicienilor radicali din Moldova, care urmăreau separarea republicii de URSS și unificarea cu România. Oficialii moldoveni au încercat să rezolve situația prin forță, ceea ce a sfârșit prin a provoca peste 1.000 de morți în conflictul care a urmat, în timp ce zeci de mii de persoane au fost rănite sau au devenit refugiați.

Surse de la Kremlin spun că Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia

Războiul a luat sfârșit după semnarea unui acord de pace în iulie 1992 la Moscova, iar în zona de conflict au fost trimise forțe rusești de menținere a păcii. De atunci, forțele de menținere a păcii asigură liniștea și stabilitatea în regiune, spun autoritățile de la Kremlin, în cooperare cu militarii moldoveni și transnistreni, ceea ce permite Chișinăului și Tiraspolului să poarte discuții pentru soluționarea conflictului. OSCE, Rusia și Ucraina acționează ca mediatori și garanți în aceste discuții.Vladimir Putin a pus ochii pe Republica Moldova! Transnistria ar urma să ceară în câteva zile alipirea la Rusia. Pericol real pentru ţara vecină

Au trecut 10 ani de atunci, iar Trasnistria nu a renunțat la ideea de  alipire la Rusia, iar surse de la Kremlin spun că acest lucru ar putea să se întâmple în perioada următoare, mai exact înainte de discursul lui Vladimir Putin în Parlamentul Rusiei.

Parteneri
Primele imagini cu Iancu Sterp în costum de mire. Fratele lui Culiță radiază de fericire
Redactia.ro
Cele mai ciudate obsesii și superstiții ale marilor artiști! Iată ce făceau Pablo Picasso și Constantin Brâncuși
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu. 'Am băgat foarte mulți bani'
Unica.ro
Grădină la ghiveci. Ce legume poți planta în casă
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
ANAF blochează conturile. Fiscul a verificat peste 10.500 de persoane fizice. La cât ajung sumele confiscate
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
SE SCHIMBĂ HARTA ROMÂNIEI! Aceste județe DISPAR!
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cine sunt nașii lui Iancu Sterp și ai Denisei. Ileana și Claudiu Voicu, apariție spectaculoasă la nunta finilor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro