24 feb. 2021 | 08:53

Vești bune pentru românii din Suceava. Ce interdicție au primit preoții în 2021

Știri generale
Vești bune pentru românii din Suceava. Ce interdicție au primit preoții în 2021
Ce interdictii au primit preotii din 2021

Arihiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, le-a cerut preoților din subordinea sa să nu le mai ceară bani credincioșilor pentru serviciile religioase.

Vești bune pentru românii din Suceava

Astfel, acesta le-a trimis tuturor preoților din Suceava încă din data de 14 august 2020 o circulară prin care intrezice impunerea de taxe pentru serviciile religioase. El a precizat acest fapt și într-un dialog avut zilele acestea cu credincioșii, notează Monitorul de Suceava.

„În fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuţiile benevole ale credincioşilor şi taxele din parohii”, a spus ÎPS Calinic.

În acest fel, ierarhul i-a răspuns unui credincios care l-a întrebat dacă „s-a dat vreo circulară adresată tuturor preoților din eparhie privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase? (cât și ce gratuitate oferită pentru cei săraci)”.

Ce salariu are un preot

Un preot aflat la început de drum câștigă salariul net sub 2.000 de lei, iar cei cu vechime câștigă peste 2.000 de lei. În plus, sumele adunate la diferite sărbători sau din donațiile din timpul slujbelor rămân să se împart între ei. Un episcop poate să câștige 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar salariul unui Patriarh poate ajunge la peste 8.000 de lei. În plus, până în anul 2022, un preot la început de drum (cu studii superioare) va putea să aibă salariul de 3.700 de lei brut, un preot de gradul II și cu studii superioare va putea avea salariul de 3.900 de lei, iar un preot definitiv cu studii medii va putea avea salariul de 3.650 de lei brut.

„Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a declarat un preot din județul Argeș.

Câți bani trebuie să dai preotului pentru o nuntă sau un botez

Tarifele pentru nunți și botezuri nu sunt unele standard, fiecare lăcaș de cult impunând o anumită taxă ori deloc, în funcție de cât de căutată este Biserica, dar și de amplasarea ei. Taxele diferă însă de la o parohie la alta și se achită de regulă de către nași. În general, această taxă nu include și lumânările de nuntă, vinul, pișcoturile, prosopul, pe care trebuie să le aducă mirii de acasă. Spre exemplu, la Biserica Sfântul Anton din Capitală, pentru ca marele eveniment din viața să se desfășoare la biserica situată în spatele Hanului Manuc, trebuie să achiți 800 de lei. Pentru botez, prețul este la jumătate, adică 400 lei.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Capital.ro
Horoscop 27 aprilie 2024. Leii ar trebui să fie atenți la sănătate, Berbecii au parte de creativitate
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro