La începutul anului noua guvernare liberală anunța singura măsură fiscală a acestui an. Florin Cîțu anunța mărirea salariului minim brut pe economie, aceasta fiind, de altfel, singura măsură fiscală importantă a acestui an. Conform unor date recente, de această măsură ar beneficia aproximativ 1,6 milioane de români. Dar informația de ultimă oră este că nu se știe cu cât se va mări, conform ministrului muncii, Raluca Turcan.
În România anului 2021 sunt peste 1,6 milioane de români care trăiesc doar din salariul minim brut pe economie. În ianuarie Florin Cîțu și colega sa Raluca Turcan anunțau singura măsură fiscală a acestui an, și anume mărirea salariului minim.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, declara recent că la nivel european România a fost somată să facă această modificare. Decizia a venit tocmai datorită indicelui de sărăcie a beneficiarilor acestei forme de salarizare.
Creșterea salariului minim brut era anunțată cu un procent de 3%, adică de la 2230 la 2300 lei. Raluca Turcan, ieri, la Antena 3, a discutat despre acest aspect, spunând că nu se știe exact dacă procentul va fi cel anunțat în decembrie și ianuarie.
”Nu putem spune cât crește salariul minim. Anul trecut, creșterea salariului minim s-a realizat raportat la productivitatea muncii și rata inflației și majorarea a fost una care a răspuns criteriilor de anul trecut. Cred că majorarea a fost de 7,3%. Anul acesta, majorarea a fost tot conectată la rata inflației și productivitatea muncii.
A fost undeva de 3,1%. Din momentul în care am stabilit nivelul salariului minim am agreat cu partenerii sociali să creem un cadru de dezbatere în următoarele șase luni. Astfel să ajugem la un acord ca salariul minim să fie prevăzut spre finalul anului . Ținându-se cont de modalitatea de creștere raportată la indicatori și să intre în vigoare de la începutul anului viitor.”, declara Raluca Turcanu.
Deși în criză economică România este obligată să facă aceste majorări cerute de forurile europene, a reiterat Raluca Turcan. Contextul ete unul ciudat și cu multă presiune, având în vedere că România este țara cu cea mai mică cheltuială pe dezvoltarea economică, anume 1%.
Procentul este infim, iar efectele acestor decizii dau nesiguranță și reflectă imposibilitatea factorilor de a gestiona coerent economia statului. Majorarea salariului minim brut pe economie este un pas extrem de important în cursul economic de anul acesta, dar așa cum declara Turcan, trebuie susinută și crescută progresiv de guvern.
”Ce ne interesează pe noi este să creştem acest salariu minim. Ne dorim, pentru că în România avem 1,4 milioane de angajaţi în mediul privat plătiţi cu salariul minim. Avem aproximativ 60.000 de angajaţi la stat plătiţi cu salariul minim. Aceşti oameni sunt în pragul sărăciei.
Vorbim de aproximativ 1,6 milioane de oameni care în momentul de faţă în România sunt plătiţi cu salariul minim, de aceea, majorarea pe care noi am făcut-o anul acesta, va trebuie susţinută şi crescută constant de către Guvern, astfel încât salariul minim să conducă şi la creşterea puterii de cumpărare şi la creşterea calităţii vieţii” a spus Raluca Turcan la Antena 3.