Programele destinate subvențiilor din agricultură au început să aibă mai multă consistență, sau cel puțin așa declară șeful APIA, Adrian Pintea, care face precizarea că Ministerul Agriculturii ar putea acorda mai mulți bani în 2023 fermierilor, față de anul trecut. Este vestea săptămânii despre subvențiile acordate fermierilor, și tot Adrian Pintea anunță când intră banii pe carduri.
Ar putea fi o replică din celebrele filme cu regretatul actor cu același nume, dar nu este, iar șeful APIA este cel care le dă vestea săptămânii despre subvențiile acordate fermierilor.
Conform domniei sale, Ministerul Agriculturii va începe să aloce subvențiile în agricultură în acest an, iar conform declarațiilor date de Adrian Pintea la TVR1, sumele ar putea fi mult mai mari în raport cu perioada anului trecut în care s-au acordat subvențiile:
”Vom acorda plățile în avans atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru sectorul zootehnic, pentru că știm că în alți ani partea de zootehnie nu intra la plată. Anul 2022 a fost primul an în care au intrat.
De ce? Pentru că s-a redus acea perioadă de retenție și într-adevăr, pe bună dreptate cumva crescătorii de bovine erau supărați pentru că niciodată nu apucau, să zicem așa, să intre la plata avansului, iar acum și prin PNS s-au reglat lucrurile.
Astfel că toți au aceeași perioadă de retenție de 100 de zile, fie că vorbim de bovine, ovine sau caprine, astfel încât toți crescătorii de animale, adică toți aceia care beneficiază de sprijin financiar, vor intra la plata avansului”, a spus la TVR 1 Adrian Pintea.
Același oficial a mai precizat, tot astăzi la TVR, când intră banii pe carduri și care este procentul ce ar putea fi acordat de Ministerul Agriculturii în prima tranță pentru 2023, făcându-se precizarea că s-ar putea să depășească 70%, dacă vorbim de plățile directe, și peste 85% în cazul măsurilor compensatorii, mai spune Adrian Pintea.
Vezi și: Lovitură cruntă pentru fermierii români. Ce se întâmplă cu subvențiile promise
În ceea ce privește momentul când intră banii pe carduri, APIA spune că startul se va da începând cu data de 16 octombrie a.c., și se va încheia la finalul lunii următoare, la 30 noiembrie.
Pentru femierii eligibili era important să se publice și cadrul legal prin care se stabilesc sumele și cine este eligibil.
Vezi și: Veste de ultimă oră pentru acești români. Guvernul a dat legea: impozit mai mic pentru motorină
În acest sens, Adrian Pintea mai precizează că a fost publicat regulamentul și care sunt cotele acordate de către comisiile de specialitate:
”După cum știți regulamentul inițial a fost publicat deja și ca în fiecare an Comisia permite statului membru să acorde 50% din FEGA, 50% din FEADR iar mai departe acesta poate solicita mărirea acestor procente.
Și știm că noi în anii anteriori am avut 70% FEGA, 85% FEADER. În momentul de față am avut discuții cu ministrul Florin Barbu și se lucrează la procent.
Poate că vom avea și o surpriză iar aici mai sunt discuții împreună cu ministrul Barbu poate reușim anul acesta un procent mai bun pentru fermieri față de anul trecut”, a mai declarat Adrian Pintea.
Citește și despre: Se dau bani de la Stat pentru o categorie de români? Ce condiții sunt
Sumele pentru anul 2023, alocate de Ministerul Agriculturii, s-ar ridica la aproximativ 1 milion de euro, mai spune șeful APIA, făcând și mențiunea, conform căreia, fermierii care nu vor semna fizic cererile de plată pentru campania din 16 octombrie, nu vor beneficia de subvențiile de la stat, termenul de semnare fiind 30 septembrie.