10 iul. 2023 | 16:44

Vestea săptămânii despre subvențiile acordate fermierilor. Când intră banii pe carduri

Utile
Vestea săptămânii despre subvențiile acordate fermierilor. Când intră banii pe carduri
APIA spune că regulamentul inițial a fost publicat deja

Programele destinate subvențiilor din agricultură au început să aibă mai multă consistență, sau cel puțin așa declară șeful APIA, Adrian Pintea, care face precizarea că Ministerul Agriculturii ar putea acorda mai mulți bani în 2023 fermierilor, față de anul trecut. Este vestea săptămânii despre subvențiile acordate fermierilor, și tot Adrian Pintea anunță când intră banii pe carduri.

Adrian Pintea dă vestea săptămânii despre subvențiile acordate fermierilor

Ar putea fi o replică din celebrele filme cu regretatul actor cu același nume, dar nu este, iar șeful APIA este cel care le dă vestea săptămânii despre subvențiile acordate fermierilor.

Vezi și: Apicultorii protestează pe 7 mai în fața Ministerului Agriculturii. Manifestații anunțate în toată Europa

Conform domniei sale, Ministerul Agriculturii va începe să aloce subvențiile în agricultură în acest an, iar conform declarațiilor date de Adrian Pintea la TVR1, sumele ar putea fi mult mai mari în raport cu perioada anului trecut în care s-au acordat subvențiile:

”Vom acorda plățile în avans atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru sectorul zootehnic, pentru că știm că în alți ani partea de zootehnie nu intra la plată. Anul 2022 a fost primul an în care au intrat.

De ce? Pentru că s-a redus acea perioadă de retenție și într-adevăr, pe bună dreptate cumva crescătorii de bovine erau supărați pentru că niciodată nu apucau, să zicem așa, să intre la plata avansului, iar acum și prin PNS s-au reglat lucrurile.

Astfel că toți au aceeași perioadă de retenție de 100 de zile, fie că vorbim de bovine, ovine sau caprine, astfel încât toți crescătorii de animale, adică toți aceia care beneficiază de sprijin financiar, vor intra la plata avansului”, a spus la TVR 1 Adrian Pintea.

Vezi și: Ministrul Agriculturii, apel disperat către Nicolae Ciucă cu privire la situația de criză din agricultură: „Nu mă lăsați în luptă singur. Sunt multe puști pe mine”

APIA anunță când intră banii pe carduri

Același oficial a mai precizat, tot astăzi la TVR, când intră banii pe carduri și care este procentul ce ar putea fi acordat de Ministerul Agriculturii în prima tranță pentru 2023, făcându-se precizarea că s-ar putea să depășească 70%, dacă vorbim de plățile directe, și peste 85% în cazul măsurilor compensatorii, mai spune Adrian Pintea.

Vezi și: Lovitură cruntă pentru fermierii români. Ce se întâmplă cu subvențiile promise

În ceea ce privește momentul când intră banii pe carduri, APIA spune că startul se va da începând cu data de 16 octombrie a.c., și se va încheia la finalul lunii următoare, la 30 noiembrie.

Pentru femierii eligibili era important să se publice și cadrul legal prin care se stabilesc sumele și cine este eligibil.

Vezi și: Veste de ultimă oră pentru acești români. Guvernul a dat legea: impozit mai mic pentru motorină

În acest sens, Adrian Pintea mai precizează că a fost publicat regulamentul și care sunt cotele acordate de către comisiile de specialitate:

”După cum știți regulamentul inițial a fost publicat deja și ca în fiecare an Comisia permite statului membru să acorde 50% din FEGA, 50% din FEADR iar mai departe acesta poate solicita mărirea acestor procente.

Și știm că noi în anii anteriori am avut 70% FEGA, 85% FEADER. În momentul de față am avut discuții cu ministrul Florin Barbu și se lucrează la procent.

Poate că vom avea și o surpriză iar aici mai sunt discuții împreună cu ministrul Barbu poate reușim anul acesta un procent mai bun pentru fermieri față de anul trecut”, a mai declarat Adrian Pintea.

Citește și despre: Se dau bani de la Stat pentru o categorie de români? Ce condiții sunt

Sumele pentru anul 2023, alocate de Ministerul Agriculturii, s-ar ridica la aproximativ 1 milion de euro, mai spune șeful APIA, făcând și mențiunea, conform căreia, fermierii care nu vor semna fizic cererile de plată pentru campania din 16 octombrie, nu vor beneficia de subvențiile de la stat, termenul de semnare fiind 30 septembrie.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată
Click.ro
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal aruncat de pe un pod i-a trecut prin parbriz
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
Schimbare pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Decizia oficială a intrat deja în vigoare
Capital.ro
Horoscop 13 mai 2024. Berbecii vor fi plini de energie și determinare, Racii iau decizii înțelepte
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Noi taxe și impozite pentru români. Ce biruri pregătește Guvernul
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro