Apicultorii vor protesta marți, 7 mai, în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde vor merge pentru a înmâna petiţia prin care cer protejarea albinelor împotriva pesticidelor. Alături de ei vor ieși în stradă și membrii mai multor grupuri care s-au arătat îngrijorate de protejarea mediului.
„Cetățenii Uniunii Europene se tem că statele membre vor anula interdicția folosirii insecticidelor din clasa neonicotinoidelor deschizând porțile unor noi pesticide periculoase pentru albine. Mâine, 7 mai 2019, la ora 11:00, în București, apicultori și membri ai grupurilor preocupate de sănătatea mediului se vor aduna în fața Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a înmâna petiția semnată de peste 3.000 de români care cer intervenția în sprijinul adoptării unei modalități corecte, fundamentată științific de evaluare a toxicității pesticidelor față de insectele polenizatoare, printre care și albinele.
Acțiunea se circumscrie unei serii de evenimente similare care vor avea loc și în alte capitale europene în data de 9 mai: Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga, Roma și Sofia”, se arată într-un comunicat emis de ROMAPIS – Federația Asociațiilor Apicole din România.
Votul urmează să fie luat în Comisia Permanentă pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje, la Bruxelles, pe data de 20 mai, care coincide cu Ziua Mondială a Albinei. Statele care fac parte din Uniunea Europeană vor vota pentru ridicarea nivelului standardelor de testare a tuturor pesticidelor conform Ghidului Albinei.
Documentul a fost elaborat de Autoritatea Europeană Pentru Siguranţa Alimentară în anul 2013, dar încă nu a fost adoptat la nivelul întregii Uniuni Europene.
Petiția online a fost semnată de peste 230.000 de cetățeni europeni și poate fi găsită la acest LINK.
„Cetăţenii şi apicultorii sunt îngrijoraţi în aceste zile, dând glas preocupărilor pentru soarta polenizatorilor, care se aud de la Riga la Berlin şi de la Roma la Bucureşti. Albinele Europei sunt decimate de pesticide toxice dar pe 20 mai, chiar de Ziua Albinei, guvernele europene au şansa să voteze documentul cunoscut sub numele de Ghidul Albinei care stabileşte noi standarde, cu bază ştiinţifică garantată de EFSA pentru evaluarea pesticidelor”, a declarat Rebecca Falcon, manager de campanie SumOfUs.