Pe lângă multe alte segmente din economia românească, când vorbim de acvacultură, acesta este un segment care în trecut aducea venituri importante. Dar, ca și în alte segmente din agricultură, și acest segment nu a beneficiat de subvenții majore din partea statului, sau dacă au fost, erau prea puține. Conform unor noi decizii luate în ședința de guvern de astăzi, putem vorbi de veste de ultimă oră pentru acești români. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Încă din vechime, pescuitul a fost una din îndeletnicirile de bază ale românilor, locuitori în apropierea Dunării și de pe malurile Mării Negre. Ca și în trecut, dacă ne referim la pescuitul marin, acesta se desfășoară exclusiv în apele teritoriale românești din Marea Neagră.
Conform unor date statistice ale ultimilor ani, în 2020, capturile și debarcările marine au totalizat 4.465 de tone, cu aproape 40% mai puțin decât în anul precedent. Activitatea de pescuit este sezonieră și depinde de condițiile meteorologice din Marea Neagră, unde există diferențe mari de temperatură între iarnă și vară, precum și vânturi puternice.
Tot peștele debarcat este utilizat pentru consumul uman. Principalele porturi folosite de pescari pentru debarcarea capturilor sunt Mangalia, Olimp, Costinești, Mamaia și Capul Midia. Pescuitul și acvacultura au o importanță deosebită în zonele îndepărtate, unde reprezintă principala sursă de venit pentru populația locală.
Acvacultura este predominant de apă dulce, iar resursele de teren și disponibilitatea apelor interioare oferă condiții excelente pentru piscicultură. Numărul de specii cultivate este de peste 30, iar în 2019, sectorul acvaculturii a produs 15.124 de tone în valoare de 34,2 mii de euro.
Vezi și: Se dau până la 75.000 de euro pentru români. Cum poţi face rost de bani pentru a deschide o afacere
Creșterea producției de acvacultură poate fi atribuită producției extinse de crap comun în policultură, în mod extensiv sau semi-intensiv. În 2018 în România existau aproximativ 504 unități de producție, cu un număr total de angajați de 2.231 în echivalent normă întreagă, iar aproape toate fermele produceau pește de apă dulce. Producția de specii noi pentru acvacultura românească, cum ar fi sturionul, este încă redusă.
Până la ședința de astăzi, majoritatea celor care lucrează în acest segment nu au avut parte de subvenții consistente din partea statului și nici de o rată mai mică de impozitare a combustibilului folosit, find vorba aici de motorină.
Dar, în ședința de Guvern, conform Agrointel, s-a decis scăderea ratei de impozitare pentru cei care activează în acvacultură la achiziția de motorină. Este vorba, concret, de a se reduce acciza la motorina utilizată, valoarea totală în acest caz fiind de 3 milioane de lei pentru perioada 2023-2025, iar banii vor fi susținutți de la bugetul Ministerului Agriculturii. În HG sunt specificați și care sunt beneficiarii acestei scăderi de acciză, după cum urmează:
„a) persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificarile si completarile ulterioare;
b) persoane juridice.”, se specifică în HG aprobată azi de Guvern.
Costurile mari de producție și intenția de a stimula și mai mult acest segment, spun reprezentanții Ministerului Agriculturii, este unul din motivele pentru care s-a decis introducerea acestei facilități pentru cei din acvacultura românească.