Agricultura românească a suferit în ultimii ani pagube imense. Reformele cerute insistent de fermierii români au fost uitate, sau, la nivel declarativ, asumate. Actualul ministru, Adrian Oros, vine cu noi modificări în ceea ce privesc subvențiile pentru agricultură. Noile propuneri de modificare nemulțumesc zeci de mii de fermieri români care au rămas cu pagube materiale considerabile, de pe urma secetei din ultimii ani.
În 2019 se estima că cifra de afaceri a companiilor locale din sectorul agricol va crește cu aproape o jumătate de miliard de euro. Cu toate astea agricultura românească este în faliment, mai ales după pagubele produse de secetă.
Se preconiza, tot în 2019, plasarea agriculturii românești printre sectoarele strategice ale economiei românești, conform estimărilor. Realitatea din teren este cu totul alta la doi ani de la aceste estimări.
Anul 2020, în mare, a fost unul plin de secetă, care a adus pagube considerabile fermierilor români. Reformele cerute de aceștia, în agricultură, au întârziat să apară, iar asta nu a făcut altceva decât să ducă spre faliment și ce a mai rămas productiv.
Noul ministru, Adrian Oros a venit cu noi propuneri privind subvențiile din agricultura româească. Odată cu noul stabiliment guvernamental, fermierii români au sperat la o majorare a acestora.
Din păcate propunerile ministrului Oros sunt de factură să nemulțumească pe deplin, ba mai mult, să producă și discriminare în rândul fermierilor români. Conform declarațiilor oficialului, subvențiile for fi date celor care au tradiție în agricultură și care cunosc. Declarația era făcută de ministrul Adrian Oros la TVR 1, tot atunci anunțând și că:
”Cu această ocazie, s-a convenit ca reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare să transmită în cel mai scurt timp propunerile lor de soluții și mecanisme alternative privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară, menite să vină în ajutorul fermierilor.”
Fermierii români sunt nemulțumiți și despre lipsa din discuțiile pe buget a proiectelor de subvenționare și despăgubire. Reprezentanții fermierilor au declarat recent că la planificarea bugetului nu s-a pus problema eșalonării datoriilor statului către fermierii români.
”Suma de un miliard de lei necesară pentru ca fermierii să își poată începe lucrările agricole și pentru plata datoriilor către furnizori, nu este prevăzută în proiectul Legii Bugetului de Stat.”, susțin reprezentanții Asociației fermierilor.
Reprezentanții Asociației fermierilor vorbesc despre sume cuprinse 800-900 de lei, bani care ar fi trebuit plătiți pentru hectarul calamitat. Asociația fermierilor români spune că, în acest moment, în România sunt peste 1,2 milioane de hectare calamitate. Lipsa acestor bani face imposibilă redresarea acestui segment important al economiei românești.
Cu toate astea există proiecte, prin care fermierii români pot depune documentație online pentru atragere de fonduri nerambursabile pentru redresara agriculturii. Conform informațiilor, perioada de înscriere este între 1 martie și 15 mai, anul curent. Formularele se pot depune prin sistemul online, conform Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură. Formularele le găsiți aici.