Vestea momentului despre salariile românilor. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Vestea momentului despre salariile românilor. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
„Din punctul meu de vedere, ele trebuie majorate de la 1 ianuarie.” - Marcel Ciolacu

Vestea momentului despre salariile românilor vine de la liderul PSD, Marcel Ciolacu. Într-o declarație dată în cursul acestei dimineți, acesta spune că „Salariul minim trebuie majorat de la 1 ianuarie! Nu putem doar să ne plângem”. Cu toate astea, rămâne întrebarea dacă vor exista banii necesari.

Marcel Ciolacu dă vestea momentului despre salariile românilor

Guvernanții români ai acestui moment se scaldă în declarații, care mai de care, mai populiste. Ieri aflam de la Adrian Câciu că există șanse ca pensiile minime să fie majorate, conform legii, de la 1 ianuarie 2023. Dar, pentru că există un mare dar, depinde de relaxarea buegetară și de, ați bănuit bine, dacă vor fi bani.

În același context, al declarațiilor cu caracter populist, Marcel Ciolacu se avântă vertiginos și dă vestea momentului despre salariile românilor. Conform liderului PSD, „Salariul minim trebuie majorat de la 1 ianuarie!”.

Da, așa este, „dar cu ce bani?!”, ar întreba unii, mai ales economiștii care trag de ceva vreme semnale de alarmă referitor la inflație și la lipsa de productivitate din economia românească.

Problema majorării salariilor nu este de ieri de azi. Încă de la prima guvernare liberală s-a pus această problemă, numai că pandemia a dat peste cap calculele economiștilor de la guvern.

Aflați în opoziție la acel moment, Marcel Ciolacu și parlamentarii PSD criticau dur deciziile guvernelor Orban și Cîțu pentru lipsa majorărilor.

Ajunși la guvernare, alături de criticații de la PNL, PSD s-a văzut în postura de avocat al diavolului. Cel puțin în primele luni de guvernare miniștrii PSD declarau că nu se poate face niciun fel de majorare, ca urmare a asumărilor din PNRR.

După calcule și reorganizări, PSD concluziona că punctele asumate în PNRR nu vor putea fi atinse. Nu la modul la care au fost ele agrenate în aceste proiecte socio-economice.

Vezi și: Salarii mai mari pentru români din 2023. Cât cresc lefurile de la 1 ianuarie

Ce spune anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Ulterior, prin vocea ministrului Marius Budăi, românii aflau că se vor majora pensiile, dar nu cu 20%, ci doar cu 10%. Ieri, un alt ministru PSD, Adrian Câciu, garanta majorările pensiilor din ianuarie 2023, după negocierile din coaliție.

Dar la conferința de presă de ieri nu aducea în discuție procentul. Astăzi, în schimb, aflăm ce spune anunțul făcut de Marcel Ciolacu, referitor la salarii și majorările acestora, tot de la 1 ianuarie 2023:

„Salariul minim trebuie majorat de la 1 ianuarie! Trebuie să intervenim, nu putem doar să ne plângem că nu avem forță de muncă. Din punctul meu de vedere, ele trebuie majorate de la 1 ianuarie.

Vedem ce se întâmplă și în celelalte state europene, este o bătălie pe forța de muncă. Trăim cu toții în Uniunea Europeană și există o migrație a forței de muncă. Fără să mărim salariul minim pe economie, migrația va continua către alte zone.

Deci trebuie să intervenim, nu putem doar să ne plângem că nu avem forță de muncă sau să căutăm soluții nu neapărat adecvate pentru a menține forța de muncă. Trebuie să intrăm într-o normalitate”, spune Marcel Ciolacu.

Deși liderul PSD declară că se va putea face, în principiu, această majorare, rămâne totuși problema bugetului. Într-o economie, ca a României, unde se consumă extrem de mult și se produce extrem de puțin, problema bugetului este una importantă.

Dacă nu ai bani la buget, nu ai cum să plătești salarii. Dacă nu mărești salariile, nu ai de unde să majorezi capitalul financiar pentru a onora pensiile și chiar de a le majora. Așa că, acest cerc vicios va trebui rezolvat, dar cum, când și în ce mod, rămâne totuși întrebarea la care ar trebui economiștii PSD și PNL să dea un răspuns.

Urmăriți Playtech.ro și pe