Așa cum era stabilit la finalul anului trecut, în plină iarnă, românii vor plăti în continuare facturile la gaze cu prețul plafonat. Dar, conform specialiștilor, vorbim de vestea momentului despre facturile la gaze pe care românii le vor plăti în iarna lui 2023. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
În ultimii doi ani de criză, și mai ales după declanșarea conflictului ucraineano-rus, specialiștii sunt de părere că Europa s-a descurcat bine când a renunțat la importurile de gaze rusești.
După creșteri dureroase ale prețurilor la energie în 2022, acestea au scăzut constant în acest an. Importurile de caz lichefiat și infrastructura care să le susțină sunt în creștere, sunt de părere analiștii din piață.
Află și: Câți bani vor da românii la gaze și electricitate din 2023. Cine va plăti mai puțin
datele de pe burse arată că nivelurile de stocare a gazelor din Europa au atins 90% din capacitate cu trei luni înainte de obiectivul din noiembrie. Dar provocarea este departe de a se încheia, explică Michael Bradshaw de la Warwick Business School.
”Prețurile europene la gaze naturale rămân cu 50% peste media lor pe termen lung de dinainte de invazie.
Noua dependență de importurile de caz lichefiat expune Europa la volatilitatea prețurilor pe termen scurt.”, explică Michael Bradshaw.
Creșterea volumului de gaze prin conducte din Norvegia a pus la grea încercare infrastructura de gaze a acesteia. Se preconizează că UE va trebui să cumpere în continuare aproximativ 22 de miliarde de metri cubi de la Rusia în acest an.
Conform analistului, o mare parte din această cantitate trece prin Ucraina, o rută de aprovizionare care este în pericol în timp ce războiul continuă. Este probabil ca incertitudinea să rămână încă câțiva ani, mai spune Bradshaw.
Citește și: Vestea majoră despre gaze și energie electrică. Cât cresc prețurile în România
Aceasta înseamnă, de asemenea, că planurile de reducere a cererii globale de gaze trebuie să rămână pe drumul cel bun, anume o reducere de 40% până în 2030.
Cu toate acestea, o iarnă blândă și implementarea treptată de către UE a unui plan de reducere a consumului de energie și de achiziționare a mai multor produse de la furnizori alternativi au făcut ca UE să iasă zdruncinată, dar nu și învinsă de cealaltă parte.
Germania, Italia și alte țări dependente de gaz au renunțat la dependența de Rusia fără a suferi penurii majore de energie electrică.
De atunci, au apărut și alte vești bune, și anume prețurile la energie au scăzut constant în 2023, în timp ce nivelurile de stocare a gazelor din Europa au atins 90% din capacitate cu trei luni înainte de obiectivul din noiembrie și ar putea atinge chiar 100% în septembrie.
În acest conterxt, pe plan local vorbim despre vestea momentului despre facturile la gaze pe care românii le vor plăti la iarnă, dată de analiștii români din piață.
Află detalii despre: Noile prețuri la energie electrică și gaze. Ce tarife au avea românii de la 1 aprilie
După cum bine ști, plafonarea prețurilor a rămas în vigoare, măsura fiind valabilă până în primăvara anului 2025. Cu alte cuvinte prețul maxim al acestui moment este de 0,31 lei/KWh, cu taxele incluse.
Dar, conform specialiștilor, acest preț va scade cu până la 14 procente în această iarnă, ceea ce, inevitabil, va duce la facturi la gaze mult mai mici.
Conform celor de economica.net, și în urma nor analize de piață, vestea momentului despre facturile la gaze pe care românii le vor plăti la iarnă este că prețul d eplată va fi sub prețul maxim plafonat, adică 0,31 lei/KWh, pe baza calculelor și a costurilor de producție a principalilor furnizori interni.
Dar, cum avem un factor care nu depinde de noi, și anume temperaturile din această iarnă, acest cost este totuși variabil, chiar dacă mai mic decât iarna trecută. Oricum, mai spun analiștii publicației amintite, prețul va fi cu siguranță cu 14% mai mic decât cel plătit în iarna 2022-2023.