În septembrie, în Camera Deputaților era depus un proiect de amendament la OUG nr.119/2022. Noua ordonanță emisă și aprobată de deputați, modifica prima OUG, nr.27/2022. Cele două acte fac referire la măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale. După mai bine de 4 luni, modificările au ajuns și pe masa președintelui Klaus Iohannis, care a promulgat astăzi legea, conform căreia putem afla câți bani vor da românii la gaze și electricitate din 2023. În aceași lege este specificat și cine va plăti mai puțin.
Așa cum se știe deja, începând cu luna iunie 2021, prețurile la energie electrică și gaze naturale au inceput să crească. Creșterile au venit pe fondul cererii crescute de energie apărută dupa criza COVID. Un alt moment au fost și tensiunile dintre Federatia Rusă, Ucraina și Uniunea Europeană. Datele au arătat că majorările de prețuri au atins niveluri fără precedent.
În medie, prețurile la energie electrică au crescut de 2 până la de 3 ori peste nivelurile din ultimii ani. Creșterea prețului la energie electrică atât la nivel european, cât și la nivel național au provocat crize sociale și economice.
Consumatorii casnici, cu venituri mici și medii s-au confruntat cu greutăți majore privind plata facturilor de energie electrică și gaze naturale. În aceeași situație s-au regăsit și un număr mare de întreprinderi mici și mijlocii.
Majorările au avut efecte de sernnificative asupra economiei, a bugetelor, reducând consumul privat și declanșând o creștere a ratelor inflaționiste. Situația generată avea nevoie de o soluție imediată pentru a putea stopa crizele sociale și economice.
Așa se face că era emisă o primă OUG, nr.27/2022, care stabilea plafoane de prețuri pentru consumatorii casnici și industriali. Deși se spera într-o relativă redresare, situația a escaldat, iar necesitatea continuității măsurilor de plafonare au fost evidente, dar era nevoie deun nou cadru.
În Camera Deputaților s-au votat noile amendamente la OUG nr.119/2022 propusă de guvern pentru anul 2023. Așadar, să vedem câți bani vor da românii la gaze și electricitate din 2023.
Deși plafonarea nu a ajutat cu mult, totuși s-a decis să se instituie aceste noi măsuri pentru anul 2023, până la data de 31 august 2023.
Conform noii legi promulgate de Klaus Iohannis s-a stabilit un preț de 1,3 lei pe KWh, în funcție de nivelul de consum. În aceeași măsură, se stabilește că se va plăti 0,68 lei/KWh, dacă există un consum mediu sub 100 KWh, inclusiv. Pentru un consum mediu de până la 255KWh, clienții vor plăti 0,80 lei.
Non-casnici vor plăti, conform legii, 1 leu/KWh, în această categorie fiind incluse IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice. În aceeași listă regăsim și Metrorex, precum și cei din industria pharma, institutele de cercetare, și aeroporturile din țară.
În aceeași lege promulgată astăzi s-au stabilit și prețurile plafonate pentru consumul de gaze naturale, atât de consumatorii casninci, cât și industriali. În noua lege se precizează că tarifele vor fi în funcție de tipul consumatorilor, referire făcându-se la cele maxime.
Așadar, din 2023, consumatorii casninci plătesc 0,31 lei/kWh. Va exista și un alt tarif, de 0,37 lei/kWh, acesta fiind valabil pentru consumatorii noncasnici „al căror consum anual de gaze naturale, raportat la anul anterior, la locul de consum, este de cel mult 50.000 MWh”.