Vești proaste pentru români! Luna aprilie vine cu un nou val de scumpiri. Facturile românilor cresc din nou, din păcate, chiar de la 1 aprilie, după ce ANRE a majorat unele tarife. Iată cu cât se vor majora facturile românilor începând de la această dată.
O nouă lună care vine la pachet cu noi scumpiri. Creşterea tarifelor de transport şi distribuţie gaze şi energie electrică de la 1 aprilie 2023 va genera, pentru consumatorii casnici, o nouă majorare a facturilor.
Din fericire, în cazul energiei, nu va exista un impact direct asupra consumatorului casnic sau non casnic, deoarece creşterea tarifelor va fi compensată de către stat. Această majorare se referă la tariful pentru operatorul național de transport de energie electrică, deci la firmele de distribuţie.
„Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment.
În continuare există acele plafoane care sunt stabilite în ordonanța 27 pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic”, a transmis Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, la Antena 3 CNN.
În medie, creșterea tarifului mediu va fi de 11% pentru operatorul național de transport Transelectrica și între 8% și 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune, adică pentru companiile de distribuție.
La gaze, în schimb, potrivit unei analize făcute de Asociaţia Energia Inteligentă, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru facturi. Potrivit președintelui Asociaţiei, Dumitru Chisăliţă, un consumator casnic va avea o creştere cu circa 4-5% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie a anului în curs.
„La gaze naturale – consumator casnic: o creştere cu circa 4-5% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023; consumator non-casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an – o creştere cu circa 1-2% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie 2023.
Pentru consumatorul non casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an – o creştere cu circa 5-10% faţă de preţurile efectiv achitate în luna februarie”, a explicat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.