Noile prețuri la energie electrică și gaze. Ce tarife vor avea românii de la 1 aprilie

Noile prețuri la energie electrică și gaze. Ce tarife vor avea românii de la 1 aprilie
O nouă OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale

Pe fondul situației de criză în energie și la în ceea ce privesc gazele naturale, Guvernul a emis o nouă ordonanță ce modifică prețurile la cele două servicii, începând cu data de 1 aprilie a.c. Ordonanța de Guvern a fost publicată ieri seară și, conform documentului, este valabilă pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Criza energetică este un factor important, din păcate, în escaladarea situației de criză generalizată în economia românească din aceste zile.

Criza energetică se prelungește până în 2023 sau stagnează?

Conform unui comunicat european, prețurile la energie continuă să fie un motiv de mare îngrijorare în întreaga UE. Prețurile ridicate și volatile la gaze, puternic influențate de cererea globală ridicată și de tensiunile geopolitice în creștere, determină prețuri ridicate la electricitate.

Stocurile de gaze din UE se află la niveluri scăzute din punct de vedere istoric. Securitatea aprovizionării este îngrijorată de debitul scăzut al gazoductelor din est. Astfel, asistăm la o criză a gazelor în creștere față de situația din momentul comunicării Comisiei din octombrie anul trecut.

Conform unor previziuni recente pe termen lung, prețurile la gaze și energie electrică vor rămâne ridicate și volatile cel puțin până în 2023. Comparativ cu perspectivele din toamna anului trecut, situația s-a deteriorat și este posibil să dureze mai mult.

Creșterea prețurilor la energie afectează din ce în ce mai mult gospodăriile europene și consumatorii vulnerabili. Comsnumatorii cheltuiesc o proporție mai mare din venitul lor total pentru facturile la energie, spune EURACTIV.

Prin urmare, adâncește, de asemenea, disparitățile și inegalitățile în UE. Întreprinderile și, în special, industriile mari consumatoare de energie, precum și sectorul agroalimentar se confruntă cu costuri de producție mai mari.

Situația creată le dezavantajează din punct de vedere competitiv în comparație cu concurenții din țările terțe. Prețurile la energie sunt, de asemenea, unul dintre principalii catalizatori ai creșterii nivelului prețurilor de consum în întreaga Europă.

Citește și: Vești proaste pentru români. Ce a spus șefa Băncii Europene despre criza energiei

O nouă OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale

După o perioadă de instabilitate și negocieri în cadrul coaliției, Guvernul Ciucă a publicat, în ele din urmă, o nouă OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Conform documentului, va intra în vigoare de la 1 aprilie a.c., până pe data de 31 martie 2023. Ordonanța stabilește noile prețuri de consum la energia electrică și gaze naturale, după cum urmează:

Noile prețuri de plafonare pentru energie electrică

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici”, potrivit proiectului de OUG.”, se precizează în OUG.

Noile prețuri de plafonare pentru gaze naturale

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale/operatorii de distribuţie de gaze naturale care asigură revânzarea gazelor naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții.”, se precizează în OUG emisă de guvern joi, 17 martie 2022.

Conform comunicatului emis de guvern, noua OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale va fi votată astăzi în ședința de guvern, intrând în vigoare de la 1 aprilie 2022.