22 iun. 2023 | 08:39

Cum citești corect factura la gaze. Așa înveți să compari consumul din luna curentă cu cel din perioada anterioară

Diverse
Cum citești corect factura la gaze. Așa înveți să compari consumul din luna curentă cu cel din perioada anterioară
Ai destule motive pentru a verifica factura de gaz!

Ultimul an, 2022, și cele 6 luni din 2023, din nefericire pentru mulți, a adus costuri extrem de mari la consumul de gaze și energie. Deși guvernul a încercat stoparea acestor creșteri, cu reu s-a reușit implementarea unei scheme de subvenționare a prețurilor. Dar, asta nu înseamnă că tu, ca și consumator, n-ar trebui să știi ce apare pe factura de la gaze sau energie. Așa că, în cele ce urmează încercăm să-ți explicăm cum citești corect factura la gaze. Așa înveți să compari consumul din luna curentă cu cel din perioada anterioară. Citește mai departe și află cum să faci asta.

Explozia prețurilor la gaze și întârzierile de facturare

Februarie 2022, mai exact data la care Vladimir Putin invada Ucraina, avea să schimbe totul în întreaga Europă. Efectele acestui război aveau să se propage imediat, inclusiv asupra costurilor la consumul de energie și gaze naturale, ca urmare a faptului că mai mult de jumătate din Europa depinde de importurile din Rusia, inclusiv România. Deși se dădeau asigurări că nu vor crește prețurile, realitatea a demonstrat cu totul altceva, asta pe lângă faptul că România trecea la o piață liberă a gazelor și energie, decizie stabilită încă din 2020, schimbare ce a dus la o creștere exponențială a prețurilor.

Vezi și: Motivul real care a dus la explozia preţurilor la electricitate şi gaze. Cine este, de fapt, vinovat

Ca urmare a acestor situații, anul trecut guvernul lua decizia de a proteja clienții casnici printr-o piață semi-reglementată, prin introducerea unor scheme de subvenționare și plafonare a prețurilor în funcție de anumiți parametrii, decizie ce s-a dovedit a fi una plină de goluri, cel puțin în privința facturilor la energie și gaze.

Vezi și: Ai factura la gaze cu sold pe minus? Ce înseamnă asta și ce trebuie să faci

Astfel, la jumătatea anului trecut mulți distribuitori reclamau neplata de către stat a sumelor subvenționate, asta ducând la diminuarea de lichidități a a companiilor, precum și la întârzierea în a emite facturile către consumatori.

Distribuitorii au cerut plăți în avans

O decizie extrem de controversată a fost aceea că unii distribuitori cereau clienților casnici plata în avans la consumul de energie și gaze, în baza unor facturi și a unor parametrii de consum calculați matematic, dar fără o bază reală de consum. Situații de acest gen au fost reclamate în Capitală, dar și în alte orașe mari din țară. Ulterior, după o perioadă de degringoladă, statul lua decizia de a plafona până în 2025 actualele prețuri, dar asta a dus la o nouă situație fără precedent, mai ales în dreptul distribuitorilor.

Vezi și: Ai primit 2-3 facturi la gaze și curent electric? Ce se întâmplă dacă nu ai bani să plătești toată suma

Noul sistem de calcul al prețurilor la consum a necesitat și o schimbare totală a sistemelor de emitere a facturilor, ceea ce a adus și mari întârzieri la emiterea facturilor. În unele cazuri, astăzi, la 6 luni de la intrarea în 2023, mai sunt clienți casnici care nu și-au primit facturile pe ultimele luni din 2022, și situația este propagată aproape la nivelul întregii țări.

Vezi și: Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Vestea genială a zilei vine de la Nicolae Ciucă

Cu toate astea, chiar și în această situație, fiecare consumator are obligația, într-un fel sau altul, de a știi ce apare pe factura la gaze sau la energie. Cu alte cuvinte, tu ca și consumator, trebuie să știi cum citești corect factura la gaze, și asta ne propunem în cele ce urmează.

Trebuie să știi cum citești corect factura la gaze

Cei mai mulți oameni sunt derutați de facturile de gaze și energie. Jargonul din industrie și cifrele complicate nu ajută, dar dacă nu știi cum citești corect factura la gaze, ar trebui să-ți faci griji pentru a afla. Facturile de gaze și energie sunt adesea greșite, iar exemplele de facturi inexacte sunt frecvente.

Vezi și: Vești proaste pentru românii care folosesc gaze pentru a se încălzi. Ce se va întâmpla în viitorul apropiat

Principalele lucruri pe care trebuie să le verifici pe facturile de gaz sunt plățile lipsă, consumul estimat, ratele de TVA aplicate în mod eronat, plățile nejustificate ale taxei pe schimbările climatice, tariful inexact, taxele permanente greșite și nivelurile neobișnuite de consum.

La o primă citire a facturii vei găsi date importante, de la furnizor, date bancare, titularul de contract și numărul acestuia și până la ceea ce spuneam anterior, consumul estimat, ratele de TVA aplicatet, taxa pe schimbările climatice, tariful, taxele permanente, după cum urmează:

  • Date despre furnizorul de gaze;
  • Datele de contact furnizor de gaze;
  • Date bancare pentru plata facturii;
  • Datele titularului de contract;
  • Date adresă loc de consum;
  • Numărul contractului de furnizare gaze naturale;
  • Intervalul de transmitere autocitire indexul contor de gaze;
  • Diversele modalități prin care se paote da autocitirea timp de 7 zile pe lună;
  • Numărul facturii;
  • Data emiterii și data până la care trebuie achitată factura fără penalități/majorări de întârziere;
  • Tipul facturii după metoda de determinare a consumului și perioada facturată;
  • Detalii despre valoarea totală a facturii curente;
  • Codul de client după care este identificat locul  de consum;
  • Categoria de consum stabilită conform consumului anual;
  • Numărul de urgență al operatorului de distribuție;
  • Cantitatea de gaze facturată;
  • Suma totală pe care o ai de plată;
  • Servicii taxe/abonamente/ajutoare conexe incluse în factură în funcție de contract/legislație;
  • Codul de bare aferent valorii facturii curente.

Vezi și: Cum poți amâna plata facturilor la energie electrică și gaze. Cine sunt consumatorii care pot cere asta

Fiecare din aceste elemente sunt extrem de importante și fiecare din ele identifică câte un punct important de pe factura emisă de distribuitorul de gaze.

În afară de acest prim document, mai există un al doilea, o anexă, în care sunt prezentate toate detaliile despre factura emisă. Tot pe anexă apare în format defalcat fiecare componentă a prețului final pe care tu ca și consuamtor îl vei avea de achitat.

De asemenea, tot pe anexă se mai regăsesc și alte detalii, aceastea având legătură cu informațiile despre consumul efectiv realizat, costul actual al gazelor și modalități prin care consumatorul își poate ajusta consumul din locație.

Formula de calcul folosită de distribuitori este ua extrem de simplă, dacă știi ce înseamnă fiecare element, și este după cum urmează: ”Energie gaze naturale [kWh] = Volum gaze naturale consumat [mc] x Puterea calorifică superioară (Pcs) [kWh/mc].”

Dar, dacă vorbim despre cum citești corect factura la gaze, trebuie să fim atenți la tipul de consum trecut pe factură, și anume:

  1. Consum estimat
  2. Consum efectiv realizat
  3. Consum de regularizare

Aceste trei puncte sunt cele la care trebuie să fii extrem de atent, adică asta înseamnă să știi cum citești corect factura la gaze, în baza calculului menționat anterior.

În cazul primului, ”Consum estimat”, dacă valoarea acestuia este mai mic decât ceea ce ai cosumat efectiv, atunci totul va intra la cel de-al doilea consum, ”Consum de regularizare”, iar dacă consumul estimat este și mai mic, atunci următoarea ta factură va veni pe minus, iar parametrul ”Consum de regularizare” va fi introdus în sistem, dar numai după ce se va face verificarea contorului de gaze de către un reprezentant al distribuitorului tău.

”Consum efectiv realizat”, reprezintă exact ceea ce și spune, adică exact cât ai consumat, iar în baza acestuia și a celui de la punctul 1 se va calcula și valoarea facturii tale.

Motive pentru a verifica factura de gaz

Toți trecem printr-o perioadă extrem de grea, iar verificarea facturii, indiferent că vorbim de cea la gaz, sau energie, ne poate scuti de nervi și ore pierdute la telefon cu distribuitorul în a primi explicații. Așa că, verificarea facturii de gaz îți permite să:

  1. Să monitorizezi și să controlați consumul de energie
  2. Să iei în considerare schimbarea furnizorului de gaz
  3. Să te asiguri că facturile sunt corecte
  4. Să previi plata în plus sau în minus a gazului sau a energiei electrice
  5. Să fii la curent cu modificările aduse tarifului.

Așadar, mare atenție la ce facturi primești, la ceea ce este specificat în ea și, mai ales la cum citești corect factura la gaze

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Dej și Ceaușescu se urau profund. De la ce a pornit conflictul
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Statul te caută de bani. Românii sunt obligați să plătească. Trebuie să declare banii
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Motivul pentru care Mihai Găinușă și Șerban Huidu nu își mai vorbesc din 2014, după ani de prietenie
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro