Una din cele mai marti companii de stat, furnizoare de servicii de energie electrică, ete în acest moment într-un amplu proces de vânzare a unui număr important de acțiuni, prin intermediul Fondului Proprietatea, fiind vorba de un pachet de peste 17% din pachetul deținut de fond. Este, cu alte cuvinte, vestea momentului de la Hidroelectrica și se întâmplă chiar acum.
Conform celor de la Profit.ro, în acest moment pe Bursa de Valori București sunt scosae la vânzare de către Fondul Proprietatea aproximativ 78 de milioane de acțiuni Hidroelectrica, iar conform celeiași publicații menționate, nivelul ofertei atnicipate se ridică al aproximtiv 89 de milioane de acțiuni, majoritatea dintre ele constând aproape întreaga participațiune a Fonduli Proprietatea în cadrul companiei de stat, ceea ce înseamnă un procent de 19,94%.
Vezi și: Vestea momentului despre Bill Gates. Ce se întâmplă cu acțiunile pe care le avea în România
”Există interes mare. Sunt clienți care vor să subscrie încă de astăzi, alții mai așteaptă pentru că știu că discountul este valabil pentru primele 5 zile de subscriere”, spune Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, pentru Profit.ro
Cnform datelor de la această oră, subscrierile cumulate au ajuns la cifra de peste 330.000 de acțiuni în dreptul investitolrilor individuali, un alt efect fiind și deprecierea valorii acțiunilor Fondului Proprietatea cu până la 2, 54%, de la începutul tranzacționărilor, la ora 11:00, astăzi.
Vezi și: Veste incredibilă de la Hidroelectrica. Ce s-a întâmplat în România
Tot cei de la Profit.ro mai spun că la startul tranzacționărilor de acțiuni Hidroelectrica, Fondul Proprietatea cerea pe o acțiune 1,900 lei, iar mecanismul a dus la un delcin de 3,36% al majorității titlurilor FP la ora la care scriem acst material, deși inițial, FP avea o ofertă de preț a acțiunilor cu mult sub cel de 121, 4564 lei pe acțiune.
Într-un curs extre de dinami al zilei de astăzi la BVB, se pare că nu doar Fondul Proprietatea are probleme, ci chiar și Banca Transilvania, Romgaz Mediaș și OMV, care au resimțit și ele deprecieri pe titlurile deținute de fiecare în parte.
Vezi și: Lovitura uriașă primită de Banca Transilvania. Alte două bănci au primit amenzi
În același timp, mai spun cei de la PRofit, în acest moment se resimte și o anume presiune la procesul de vânzare al acțiunilor, un rezultat relativ firesc, spun brokerii, ca urmare a unor acțiuni întreprinse de investitori, în inteția de a obține licidhidățile ncesare pentr subscierea la Hidroelectrica.
Vezi și: Vestea momentului de la OMV Petrom. Parteneriatul care transformă România, e oficial
În ceea ce privește dinamica pieței de la această oră, Profit.ro concluioeanză că ”În sistemul pieței, pe tranșa de retail s-au cumulat ordine pentru 1,78 milioane acțiuni, valoarea agregată a acestor subscrieri ridicându-se la 200 milioane lei. Plsamentele au depășit deja reperul a 10% din alocarea acestei tranșe care este prin prospect pentru 11,70 milioane acțiuni.”