Veste incredibilă de la Hidroelectrica! Una din cele mai mari companii de stat, producătoare și furnizoare de energie, Hidrolectrica și-a anunțat profiturile și veniturile înregistrate în 2022, iar datele arată o creștere procentuală importantă în raport cu anul precedent, asta în condițiile în care la începutul anului trecut grupul de conducere al companiei își acorda bonificații nejsutificate, conform unui control făcut de Curtea de Conturi în 2022.
Așa cum scriam pe larg într-un articol, în 2022 Curtea de Conturi lua decizia de a merge în control la gigantul controlat de stat, Hidroelectrica. Controalele veneau ca urmare a unor decizii extrem de controverate luate de Directoratul și Consiliul de Supraveghere al companiei, din care fac parte cinci membri, Bogdan Nicolae Badea, directorul general, Marian Bratu, membru al Directoratului, Radu Cristian Pop, membru al Directoratului, Cristian Vlădoianu, membru al Directoratulu și ăzvan Ionuț Pataliu, membru al Directoratului SPEEH Hidroelectrica SA, toți primind prin propria decizie bonusuri de 4.797.785 lei, câte 959.557 lei pentru fiecare membru.
În urma controlului, reprezentanții Curții de Conturi spuneau că aceste sume erau nejustificate, în contextul în care, Hidroelectrica nu avea un profit real, iar bonificațiile erau „acordate fără o bază reală, neexistând o justificare financiară reală a acestor performanțe enunțate de Directorat la momentul acordării sumelor.”
Vezi și: Ce bonusuri uriașe au luat directorii Hidroelectrica în 2021. Sumele sunt amețitoare
Deși scandalul bonusurilor nu a fost nici până astăzi clarificat, iar membrii directori nu au adus justificările reale pentru aceste sume, raportul pentru anul 2022 arată o creștere a veiturilor de peste 40%, adică cu cel puțin 1 miliard peste suma anunțată pentru anul 2021.
Suma concretă anunțată în dreptul veniturilor a ajuns la 9,12 miliarde de lei, iar procentul de vânzare a produselor terțe de energie electrică au scăzut în 2022 la cel puțin 16%, în raport cu anul 2021. În ceea ce privește producția proprie de energie, volumul a scăzut și mai mult, arată bilanțul, procentul enunțat fiind de aproximativ 20%.
Vezi și: Salarii de 10.000 de lei în România la cea mai valoroasă companie. Se fac sute de angajări
Cu toate astea, câștiguri importante au venit din segmentul de vânzare al energiei proprii la prețul mediu din piață, valoarea crescând la 560 lei/MWh, procentual însemnând peste 65%, în raport cu anul 2021, an în care Hidroelectrica vindea energia proprie cu 339,2 lei/MWh.
În contextul dat, informațiile furnizate de Fondul Proprietatea, acținar minoritar în cadrul companiei, arată că „în anul 2022, la nivel individual, Hidroelectrica SA a înregistrat un impozit pe venitul suplimentar de 557,1 milioane lei, comparativ cu 113,2 milioane lei în 2021, și a înregistrat un cost cu apa uzinată de 451 milioane lei, în scădere cu 16,5% față de 2021, ca urmare a volumului mai mic de energie electrică produsă″.
Aceste date furnizate de FP vin în momentul în care deja pachetul de acțiuni a scăzut de la 20% cât era în decembrie 2022, la 13% pachet de acțiuni în valoarea totală de 11,259 miliarde lei, ca mai apoi să scadă iar la 11,148 miliarde lei, în timp ce FP își dorește ca listarea sa pe bursă, în contextul PNRR, să se întâmple nu mai târziu de luna iunie a acestui an, conform datelor Profit.ro.
Un alt element important este că Hidroelectrica nu a emis facturile de consum pentru energie din iunie 2022 pentru aproape toți clienții săi, persoane fizice și juridice, iar anunțul directorului recent spune că de-abia din luna martie vor începe să fie emise, stabilindu-se și un jalon de plată în rate a sumelor emise pentru aceste luni.