Începând de miercuri, 1 martie, prețul petrolului a crescut, în condițiile în care semnele unei oferte abundente, inclusiv creșterea stocurilor de țiței din SUA, au contrabalansat speranțele tot mai mari de creștere a cererii după o creștere a producției în China, principalul importator de țiței. Pe plan local trendul a fost de creștere la vânzarea de carburanți, iar asta s-a resimțit inclusiv la finalul săptămânii, iar astăzi avem vestea dimineții de la pompă. Citește mai departe și află cu cât au crescut prețurile la benzină și motorină.
Odată cu prima zi a lunii martie, țițeiul Brent futures a înregistrat o creștere de 86 de cenți, sau 1%, la 84,31 dolari pe baril. Petrolul american West Texas Intermediat crude (WTI) s-a stabilit în creștere cu 64 de cenți, sau 0,8%, la 77,69 dolari, în contextul în care stocurile de țiței din SUA au crescut săptămâna trecută cu 1,2 milioane de barili, ajungând la 480,2 milioane de barili, cel mai ridicat nivel din mai 2021, potrivit datelor guvernamentale, depășind așteptările analiștilor, care estimau o creștere de 457.000 de barili. A fost a zecea creștere săptămânală consecutivă.
„Până când acest surplus de ofertă va reuși să se reducă pe fondul unor declin în Cushing, tendințele ofertei de țiței din SUA ar putea limita și mai mult creșterea suplimentară a prețurilor”, a declarat Jim Ritterbusch, președintele Ritterbusch and Associates din Galena, Illinois.
Un discount tot mai mare al WTI față de Brent a contribuit la un salt al exporturilor de țiței din SUA săptămâna trecută la un nivel record de 5,6 milioane de barili pe zi, ceea ce a dus la o acumulare mai mică decât în săptămânile anterioare, potrivit analistului UBS Giovanni Staunovo.
Vezi și: Anunțul lui Viktor Orban despre războiul Rusia – Ucraina. Putin sigur va fi de acord
La finalul săptămânii la toate stațiile de alimentare din țară șoferii au resimțit noile creșteri de prețuri la combustibili, trendul fiind deja stabilit încă din data de 27 februarie. Așa se face că, în marile orașe, precum București, Timișoara sau CLuj, prețul la benzină și motorină a crescut. În cele ce urmează vă prezentăm noile prețuri, în acest fel aflați cu cât au crescut prețurile la benzină și motorină.
Pe de altă parte, producția de petrol a Rusiei a atins pentru prima dată în februarie nivelul de dinaintea sancțiunilor, a relatat cotidianul de afaceri Kommersant. Producția Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol a crescut, de asemenea, în februarie, potrivit unui sondaj Reuters. Al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, a înființat încărcări de la navă la navă (STS) de petrol din Urali în apropierea portului vestic Kaliningrad, arată datele Refinitiv Eikon și surse comerciale au declarat pentru Reuters. Încărcările STS ale țițeiului rusesc Urals au atins un nivel record în Marea Mediterană în ianuarie, deoarece comercianții au mutat încărcăturile pe nave mai mari pentru a face mai rentabile transporturile pe distanțe lungi către Asia.