Europa rămâne fără gaz? Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, stocurile de gaz din Europa sunt pline în proporție de peste 90% pentru această iarnă. Dar, specialiștii avertizează că s-ar putea ca Europa să rămână fără gaz. Se vorbește tot mai intens de riscul unei crize de gaze naturale major în această iarnă.
Informațiile privind stocurile oferă o oarecare siguranță împotriva unei penurii majore. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, probabil nu va mai fi disponibil deloc până în iarna anului 2023.
Acest lucru ar putea duce la neliniști sociale semnificative, spun oficialii. Deja aceste situații au generat proteste de dimensiuni mici și medii în întreaga Europă.
Politicienii și guvernele din întreaga lume se pregătesc pentru posibile tulburări civile. De cealaltă parte, multe state se confruntă cu creșterea costurilor energetice și a inflației.
Economia globală se confruntă cu un atac din mai multe părți. Unul ar fi războiul din Ucraina, precum și penuria de petrol, gaze și alimente și inflația ridicată, fiecare dintre acestea agravând-o pe următoarea.
Îngrijorările sunt centrate pe iarna care se apropie, în special pentru Europa. Mulți își pun întrebarea „Europa rămâne fără gaz?”.
Vremea rece, combinată cu o penurie de petrol și gaze care decurge din sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina, amenință să dea peste cap vieți și afaceri.
Dar, oricât de multă îngrijorare ar exista înaintea acestei ierni, oamenii ar trebui să se îngrijoreze cu adevărat de iarna din 2023. Marii directori din domeniul petrolului și gazelor au avertizat că există riscul unei crize de gaze naturale, major în această iarnă.
„Ne așteaptă o iarnă dificilă și, ulterior, o iarnă și mai dificilă în anul care urmează. Producția disponibilă pentru Europa în prima jumătate a anului 2023 este considerabil mai mică decât cea pe care am avut-o la dispoziție în prima jumătate a anului 2022.
Așadar, consecințele penuriei de energie și, prin urmare, ale escaladării prețurilor, toate lucrurile care au fost discutate aici despre costul vieții, despre așteptarea problemelor viitoare, trebuie în mod clar să fie gândite în acest context.”, a declarat Russell Hardy, CEO al marelui trader de petrol Vitol, pentru CNBC.
Așa cum spuneam în introducere, se dau asigurări că Europa are stocurile de gaze pline în proporție de 90% pentru această iarnă. Aceste date oferă o oarecare siguranță, dar o mare parte din această cantitate este formată din gazul rusesc importat în lunile anterioare.
„Suntem în formă bună pentru această iarnă. Dar, așa cum am spus, problema nu este această iarnă.
Va fi următoarea, pentru că nu vom avea gaz rusesc – 98% [mai puțin] anul viitor, poate nimic.”,a declarat șeful Eni, Claudio Descalzi.
Alte alimentări ale stocului sunt și din alte surse, care a fost mai ușor de cumpărat decât de obicei. Motivul este că principalul importator, China, a cumpărat mai puțin din cauza activității sale economice mai lente.
Mulți factori de decizie politică și multe instituții continuă să condamne utilizarea combustibililor fosili. Critica virulentă vine în contextul în care state europene au decis să revină la folosirea acestora pentru a putea produce energie.
Aceleași voci critice avertizează că o criză mult mai mare este criza schimbărilor climatice. În iunie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut renunțarea la finanțarea combustibililor fosili. Oficialul a calificat drept „iluzorie” orice nouă finanțare pentru explorare.
Directorii din industria petrolieră au susținut că această abordare pur și simplu nu este realistă și nici nu este o opțiune dacă țările doresc stabilitate economică și politică. În același timp, însă, aceștia au recunoscut că tranziția energetică în sine are nevoie de o mai mare concentrare.
Are nevoie de investiții pentru a evita o criză mai mare anul viitor și în anii următori, când nu mai există gaz rusesc în depozite, iar alte opțiuni sunt din ce în ce mai scumpe.