Finalul de săptămână a prins petrolul Brent închizând la cel mai ridicat nivel din august. Piețele s-au redresat din cauza relaxării restricțiilor impuse de China asupra Covid. Contractele futures pentru țițeiul Brent s-au stabilit peste 98 de dolari pe baril, pentru a treia creștere săptămânală consecutivă. Efectul afost resimțit și pe piețele cu amănuntul, inclusiv în România, aducând și vestea tristă de la pompă. Ce se întâmplă cu prețul benzinei și motorinei în România astăzi, aflați în cele ce urmează.
După o perioadă de fluctuații și situații neprevăzute de speculanții de pe burse, prețul petrolului a crescut la cea mai mare valoare din ultimele luni. Creșterea a venit și pe fondul deciziei autorităților chineze de a relaxa măsurile luate în ultima vreme, referitoare la COVID. În schimb, astăzi, prețul a resimțit o ușoară scădere, fiind cotat la 95.77 de dolari, cu 1,23% mai puțin ca pe 4 noiembrie a.c.
Asta a fost resimțită și în piața de retail, inclusiv în România. Decizia unuia din marii jucători, OMV Petrom, a fost de a majora în acestă dimineață prețul benzinei și al motorinei. Majorarea a fost cu cel puțin 4 bani pe litru. De altfel în ultimele luni, OMV Petrom și-a majorat prețurile cu un total de 54 de bani pe litru, ținând cont de ultima modificare de azi.
Făcând un raport al prețului înregistrat pe 4 noiembrie, de exemplu OMV Petrom vindea benzina standard între 7.09-7.20 lei/l, benzina premium între 7.75-7.86 lei/l, motorină standard între 8.48-8.55 lei/l, și motorină premium cu un preț între 8.99-9.06 lei/l.
Astăzi, în schimb, odată cu majorarea de 4 bani, prețul motorinei standard sa urcat la un preț între 8,56-8,59 lei/l în stațiile OMV. Cam aceleași prețuri sunt regăsite și în benzinăriile celor de la RomPetroll, repsectiv benzinăriile MOL. Cu alte cuvinte, astăzi prețul benzinei și motorinei în România a crescut. Dacă ne uităm la diferențe, vom constata, de exemplu la motorină, că nu este unul mare, în raport cu luna trecută.
Un calcul rapid ne arată o diferență de 1,4 lei. În octombrie diferența era de 1,5 lei. Așadar prețul benzinei și motorinei, cu toate subvențiile statului, continuă să crească de la o zi la alta.
Deși se încearcă stabilizarea prețului pe bursele internaționale, actuala criză generată de conflictul ruso-ucrainean, pune mari probleme. Ba mai mult, OPEC a anunțat că va diminua producția de țiței, aruncând piețele de combustibil în aer. Rămâne de urmărit care va fi evuluția acestei situații și dacă prețul benzinei și motorinei va mai crește sau nu.