Prohibiția generală a pescuitului în Români a început, vineri, în habitatele naturale. În ordinul emis de către Ministerul Mediului și Agriculturii se arată că activitatea de pescuit urmează să fie interzisă și în apele care constituie frontieră. Acest lucru va fi valabil începând cu data de 24 aprilie.
Actul normativ prevede și anumite excepții privind prohibiția. Printre aceste excepții se regăsesc pescuitul pe râul Prut, frontiera cu Republica Moldova, zonă în care pescuitul va fi interzis începând cu data de 24 aprilie. Conform ordinului celor două ministere, prohibiția se va încheia pe 8 iunie. Din acel moment, toți pescarii își vor putea relua activitatea.
„Există voci care susţin că acest ordin va afecta turismul în Deltă, din cauza prevederilor referitoare la catch and release la somn, crap, ştiucă şi şalău. Pescarii sportivi vin cu respect deosebit faţă de resursa vie şi merg oricum pe acest tip de pescuit, fără a avea nevoie de o reglementare, aşa că turistul cu acest profil nu va fi afectat”, a declarat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.
Din punctul lui de vedere, singurii afectați sunt cei care nu cheltuiau în zonele în care își petreceau vacanțele.
„Sunt afectaţi cei care campează pe malurile Dunării, în zone care nu sunt destinate turismului, cei care nu cheltuie bani în destinaţie. Sunt cei care de multe ori plecau cu saci de peşte puşi la sare sau la uscat”, a mai spus Ţibuleac.
Cătălin Țibuleac mai are și alte nemulțumiri. Aceasta a criticat și faptul că interzicerea reținerii capturilor din cele patru specii de către pescarii sportivi, nu a fost pusă în dezbatere publică. De asemenea, acesta a precizat că ordinul de prohibiție va afecta turismul în Deltă doar într-o măsură foarte mică.
Prohibiția generală a pescuitului se desfășoară în funcție de specia peștelui. Se mai are în vedere și perioada de reproducere și are scopul de a proteja resursele. Luna trecută a fost interzis pescuitul speciilor de șalău și biban. Prohibiția a început, în această săptămână, și la scrumbie și se va desfășura pe sectoare de Dunăre.
Faptul că nu se mai pot prinde aceste specii de pește a trezit nemulțumirile pescarilor. Până anul acesta, pescarii aveau voie să rețină până la cinci kilograme de pește. Sau, în alte cazuri, un exemplar mai mare care depășea această greutate.