Ce trebuie să știi despre alimentele pe care le consumi foarte des? Toți oamenii trebuie să aibă grijă la ceea ce mănâncă, mai cu seamă la alimentele pe care le includ de foarte multe ori în mesele zilnice. Medicii vin cu detalii despre smântănă și miere. Cum arată cele de calitate și care sunt opțiunile tale? „Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grasimi hidrogenate, nocive pentru sănătate”, susține un specialist.
Profesorul Mencinicopschi dezvăluie în cartea sa ,,Noua ordine alimentară. Și ce mai mâncăm” modul în care unele alimente pot fi modificate. Mai exact, este vorba despre produsele pe care le includem cel mai des în lista noastră de cumpărături.
Eforturile pentru a adopta un stil de viață sănătos pot fi în zadar din pricina producătorilor care ,,alterează” alimentele. De asemenea, în supermarket-uri se găsesc mai multe replici ale acestora, dar într-o formă cu mult mai rea pentru sănătatea noastră.
Acestea se pot modifica într-un real pericol din cauza aditivilor. Specialistul ne îndrumă să evităm următoarele alimente precum: orezul alb cu carne, cartofii prăjiţi, prăjiturile şi hamburgerii. Laptele se modifică și el prin adaosul de apă.
În felul acesta grasimea este extrasă, dar poate fi vorba și de combinarea mai multor tipuri de lapte. Unii furnizori cunoscuți pe piață ascund defectele sau previn alterarea cu ajutorul conservanților sau al substanțelor de neutralizare. Expertul spune că în smântână se adaugă: făină, gelatină, lapte bătut, albuş de ou, cretă sau chiar gips.
„Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grăsimi hidrogenate, nocive pentru sănătate, obținute din uleiuri vegetale sau din grăsime de pește dezodorizata. Untul mai poate fi falsificat cu untură de porc sau seu de vită”, a afirmat directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
De asemenea, brânzeturile sunt prelucrate prin înlocuirea proteinelor din lapte cu proteine de origine animală precum: praf din albuş de ou, plasmă sanguină, proteine vegetale din mazăre, cereale sau soia.
În miere poţi depista îndulcitori, fie naturali, fie artificiali. Poate nu mulți oameni știu, dar până și mierea se îngroașă cu: amidon, gelatină sau chiar cu clei de oase.
În cadrul alimentelor modificate intră și carnea. Ea poate și dezosată mecanic, adică ceea ce rămâne pe oase după dezosarea manuală este recâștigat prin procese mecanice. Specialistul susține că acest tip de carne are o valoare biologică și microbiologică foarte scăzută.