Magistratura din România este în doliu, după ce unul dintre cei mai respectați judecători ai României s-a stins din viață. Din păcate, Corneliu Bîrsan s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani.
Pentru cei care l-au cunoscut, a fost unul dintre cei mai respectați judecători ai României, membru al CEDO, și implicat în dosarul Roșia Montană.
A fost unul din cei care aveau să facă parte din comitetul de selecție a judecătorilor de la Curtea Penală Internațională de la Haga, în 2019. Conform unui anunț publicat de Colegiul Juridic Franco-Român, pe Facebook, respectabilul Corneliu Bîrsan s-a stins din viață astăzi, la venerabila vârstă de 80 de ani:
„Cu profundă emoție, Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene se alătură comunității academice și juridice în omagierea profesorului Corneliu Bârsan, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului și decan al Facultății de Drept, Universitatea din București, și unul dintre părinții fondatori ai Colegiului Juridic în 1995. Nu vom uita niciodată ce îi datorăm.”, se arată în comunicat.
Originar din Vasliu, și născut pe 16 decembrie 1943, Corneliu Bîrsan a fost un important jursit român, membru corespondent al Academiei Romane, dar și unul din cei mai respectați profesori de Drept Civil din cadrul Facultății de Drept a Universității București, unde a fost, de altfel, și decan al acesteia timp de 8 ani, între anii 1990-1998.
Printre altele, regretatul Corneliu Bîrsan a fost și judecător desemnat de România la CEDO, timp de 15 ani, din 1998 și până în 2013. În același an, conform unor declarații pe surse, respectabilul judecător avea toate șansele să ajungă ministru al Justiției, fiind propus la acel moment de PNL pentru această funcție.
Din 2019 avea să facă parte din comisia de alegere a judecătorilor de la CPI de la Haga. Conform unei scrisori semnate de O-Gon Kwon, presedintele Adunării Statelor Părți de la CPI, avea să primească în acel an un mandat de 3 ani, până în 2021.
Despre scandalul Roșia Montană se știe deja, precum și despre implicările economice ale acestuia, dar puțini sunt cei care știu că regretatul judecător avea să câștige aproape 374.000 de dolari pentru opinii juridice.
Conform suselor, majoritatea acestor opinii juridice erau îndreptate împotriva intereselor României în acest caz la Tribunalul Arbitral al Băncii Mondiale de la Washington, așa cum prezentau în martie a.c. cei de la defapt.ro.
Documentele publicate arătau la acel moment averea uriașă pe care acesta o avea, alături de soția sa, fosta judecătoare de la Înalta Curte Gabrela Bîrsan, precum și plățile făcute de Gabriel Resources.