Victorie pentru statul român în procesul Roșia Montană! Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat câștig de cauză țării noastre, la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Acum, compania canadiană trebuie să plătească despăgubiri uriașe României. Totodată, Gabriel Resources a făcut și primele declarații în acest sens!
Victorie mare pentru România în dosarul Roşia Montană judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID) contra companiei Gabriel Resources.
Reclamanții sunt obligați acum să ramburseze țării noastre toate cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. Suma totală ajunge la peste 10 milioane de dolari, adică 9,24 milioane de euro. Decizia este una definitivă și executorie și a venit după nouă ani de proces. În acest proces, România a fost reprezentată de avocatură românească Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP și de firma elvețiană LALIVE SA.
După terminarea procesului, compania Gabriel Resources a oferit primele declarații, precizând că se gândește să conteste decizia instanței care a adus câștig de cauză României, în dosarul Roșia Montană. Reprezentanții companiei canadiene au catalogat verdictul drept „o decizie profund eronată”.
„Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale a emis astăzi (vineri) o decizie prin care a respins, cu o majoritate de doi la unu, cererile de arbitraj depuse de companie împotriva Guvernului României în legătură cu investițiile sale în proiectul minier de aur și argint de la Roșia Montană. În plus, Tribunalul a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA pentru onorariile și cheltuielile juridice suportate în legătură cu apărarea sa în arbitraj. Sentința este obligatorie pentru părți”, a precizat Gabriel Resources, într-un comunicat de presă.
„Compania își exprimă dezacordul ferm cu decizia majorității, care este total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează convingătoarea opinie divergentă a unuia dintre arbitri. Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID”, au mai subliniat reprezentanții, punctând că decizia Tribunalului s-a luat cu o majoritate de 2 la 1, nu în unanimitate.
„Considerăm că decizia majorității este profund eronată. Așa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenția politică susținută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deținut în parteneriat cu statul”, a afirmat șiAnna El-Erian, președintele Gabriel Resources.